Земеделското министерство с решение на въпроса за дърводобива в инфектираните с АЧС зони

Общество
10.10.2019 | 18:32 ч.

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете  (АЧС) при диви и домашни свине на територията на Плевенска област. Това стана ясно на поредното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова.

През изминалата седмица от Министъра на земеделието, храните и горите са издадени две нови заповеди, в които се определят правилата за извършване на лов и се променят противоепизоотичните мерки огнищата с установено АЧС при диви свине.

Променя се обхватът на инфектираната зона. В нея се обособяват три подзони – А, Б, В. Силно рестриктивните мерки със забрана за лов, дърводобив и въобще забрана за влизане се отнасят за зона А, която е намалена до 3 кв. км или кръг с радиус 1 км около констатирания случай на заболяването. По този начин автоматично се решават въпроси, поставяни на предходни заседания на комисията, свързани с разрешаване на дърводобив за населението, предвид наближаващия зимен сезон. Това се отнася и за въпросите, касаещи лова на диви свине и благородни елени, тъй като зони се стесняват”, каза директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните“ д-р Иван Йорданов.

Екипите на Дирекцията са установили  един случай на нарушение в 20 км зони около свинекомплексите, където стопаните получиха по 300 лв. обезщетение от държавата  за доброволно клане на свинете и дезинфекция на дворовете си. Въпреки подадената декларация, с която стопанинът в с. Дисевица се е ангажирал да не населва с прасета своето стопанство в продължение на поне 1 година, той е започнал да отглежда две прасета. Съставен му е акт за установеното нарушение и животните са заклани доброволно.