Затвориха детската градина в село Ясен заради Covid-19

Общество
23.06.2020 | 15:51 ч.

В Плевен изследват всички служители на детски градини и яслените групи за Covid-19. Общината е създала организация и изследванията с бързите тестове се правят в лаборатория в града. Заради потвърден случай на Covid-19 на домакинка в детската градина в село Ясен градината там е затворена. Затворена е и група в детска градина в Плевен - там е установено болно дете. Това стана ясно от информация от зам.-кмета на Община Плевен Стефан Милев, съобщена в ефира на БНР.

„През Регионалното управление на образованието ни бяха предоставени 500 бързи теста - подчертавам бързи тестове, а не PCR тестове, с които да изследваме всички служители в детските градини. Това са около 500 души. Община Плевен създаде необходимата организация и по график до четвъртък или до петък трябва да приключи изследването“, посочи Стефан Милев.

До момента са изследвани 14 от детските градина. В случаите на положителен тест РЗИ прави и PCR тест, който е единствено сигурен. „Към момента имаме само два положителни теста. Това е от вчера - един служител в детска градина „Калина“ - охранител, и учителка в детска градина „Теменуга“. Всички други тестове са отрицателни“, посочи още Стефан Милев. Община Плевен ще продължи при необходимост да изследваме и детските градини в селата. Там децата са много малко  - по две, по три деца има в групите. Общо около 40% е запълнен капацитетът на детски градини и ясли на територията на община Плевен. Към момента ситуацията в детските градини е спокойна“, обобщи заместник-кметът.

През последните две денонощия в област Плевен няма положителни проби на заразени с коронавирус. В Инфекциозната клиника продължава лечението на настанените седем мъже, пет от които са от село Буковлък. Състоянието им е добро. Със седмица са удължени мерките в селото, което се намира на 5 километра от Плевен, запазват се и полицейските пунктове, за да не се допуска излизане от населеното място на заразени или контактни.