Затварят ски зоните в Банско и Пампорово

Бизнес
16.03.2020 | 13:08 ч.

По разпореждане на прокуратурата и с решение на кризисния щаб в Банско ски зоната в града се затваря незабавно. Това обяви кметът на общината Иван Кадев. Чуждестранните граждани в курорта ще бъдат посетени на място и ще попълнят декларации, че са запознати с извънредното положение в България, предава БНР.

Тази сутрин беше потвърдена информацията за още едно дете, което също е на почивка в Банско. 9-годишното дете е пристигнало с чичо си и неговото семейство. Всички те - двама възрастни и три деца, са в курорта от петък, където имат собствен апартамент. Те бяха поставени под домашна карантина заради информация от МВР, че чичото на детето е имал контакт със сестра си в Англия, която е болна от коронавирус.

Вчера беше обявено, че пробите са отрицателни, но повторното изследване е показало положителна проба при детето:

"Вчера пробите излязоха на четирима отрицателни. 9-годишното дете е с положителна проба за корона вирус. Всички са без никаква клиника към момента и така ще останат, надявам се до 14 дни, ако не прояви някой клинична картина, ще бъдат пуснати да си ходят в Англия" - потвърди директорът на Районната здравна инспекция д-р Калоянов.

Още един английски гражданин, възрастен мъж, живеещ в курорта, е настанен със съмнения за корона вирус в инфекциозно отделение на Благоевградската болница. Пробата му се очаква днес:

"По последни данни, не е толкова тежко, колкото казаха, че е. Има някаква симптоматика, но нека да излязат пробите днес след обяд".

Според директора на РЗИ работата на ски зоната и към момента създава проблем:

"В Банско има доста туристи. Не знам, защо не се спазва тази заповед за ограничаване. С колегите от полицията продължаваме издирването на контактни". 

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.

И ски зона Пампорово ще бъде затворена от 17-и до 29-и март, включително, съобщиха от ръководството на "Пампорово" АД.

Заради извънредното положение хотелите затвориха в Пампорово, Мечи чал и Девин, гласят съобщения от страна на многозвездни хотели, които по принцип работят целогодишно, но заради създалата се ситуация преустановяват дейност. Някои затварят за месец, като евентуално ще отворят врати след 15-и април, други прекратяват работа до края на месеца, а има и такива, които не обявяват срок. 

Още от миналата седмица стана ясно, че има масови откази от резервации в местата за настаняване в Смолянско. 

С оглед обявеното извънредно положение и спазване мерките за ограничаване разпространението на коронавируса и с цел избягване на голямо струпване на хора, областната дирекция на МВР преустановява организирането и провеждането на изнесен прием на заявления за издаване на български лични документи в звената в областната дирекция, районните управления продължават работата си по утвърденото работно време.