Защо бюджетът 2020 на Община Плевен не бе приет?

Общество
14.02.2020 | 12:21 ч.

Както вече "Посоки" писа, на вчерашното извънредно заседание Общинският съвет на Плевен не прие предложения проект за бюджет 2020 на Общината. На заседанието бяха задавани въпроси /главно от съветници от ГЕРБ/ за инвестиционната програма и по какъв критерий са избирани обектите, за състоянието на общински предприятия, за бюджетите на малките населени места, за събития в културния календар.

Отговорът на кмета Спартански беше, че в инвестиционната програма за 11,5 милиона лева са включени неотложни обекти като Общия устройствен план, свлачището при депото в Буковлък, подпорни стени, смяна на пожарогасителите в Панорамата, които са на 40 години. Кметът отрече да има някакви партийни пристрастия при избора на обекти, критерият е степента на спешност.

Съветници от БСП направиха предложение  да отпаднат таксите за детски градини и ясли, както и да се отпускат  по 500 лева на всяко първо родено дете, на което родителите са пълнолетни и с плевенски адрес. Кметът призна, че това са добри идеи, но всичко опира до това откъде ще се вземат необходимите средства. От таксите постъпвали 1,4 милиона лева, които не са за пренебрегване.

Гласувалите „за” предложения Проектобюджет 2020 тринайсет съветници са от дясното обединение, АБВ, ДПС и независимият Христомир Христов. Сред 26-те въздържали се съветници бяха представители от ГЕРБ, БСП, ВМРО и БДЦ.  Гласове против нямаше.

Както „Посоки” писа, преди това проектът бе разгледан в заседания от всичките десет постоянни комисии в местния парламент, но само в две от тях го одобриха.

При това положение – неприет нов бюджет, общината ще може да ползва месечно 1/12 от миналогодишния. Естествено, при толкова ограничени средства делегираните държавни дейности ще са главният приоритет, както и това, което е задължение на Общината по линията на местните приходи

Проектобюджетът 2020 се очаква да бъде внесен отново на редовната сесия на 27 февруари.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати