Започна изграждането на складова база за зеленчуци в село Брест, община Гулянци

Бизнес
01.03.2020 | 15:28 ч.

Павел Стоименов – управител на „АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД от село Брест: Поливните площи и складовата база правят сектора конкурентен

 

 

Кметът на община Гулянци Лъчезар Яков присъства на церемония по стартиране на строителството на голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест. Обектът е на фирма „АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД от село Брест, с управител Павел Стоименов. Складовата база ще се простира на 5000 кв.м площ, строителството й трябва да приключи до месец юни. Капацитетът й е 5000 тона зеленчуци. Стойността на целия проект е около 5 000 000 евро. Тази година земеделският производител има готовност да засее 2000 дка със зеленчуци. Идеята е впоследствие базата да бъде разширена и да се ползва и от другите зеленчукопроизводители в района.

Според Павел Стоименов зеленчукопроизводството е традиционно за района и е нужно да се търсят варианти за съживяване на сектора, още повече, като се има предвид големият процент вносна продукция в момента. „Първата стъпка е да възстановим поливните системи и да изградим складове за съхранение на зеленчуците, с нужните сертификати и качество, което да ни прави конкурентоспособни. Близостта ни до река Дунав е изключително предимство и трябва да го използваме. Затова двете дейности – създаване на поливни площи и изграждане на складова база вървят паралелно” – поясни Павел Стоименов и допълни: „Чрез възраждане на зеленчукопроизводството в община Гулянци можем да задържим младите хора тук, а защо не и да върнем онези, които напуснаха България през последните години”.

Той благодари на кмета на общината за подкрепата и съдействието, които оказва на бизнеса и земеделските производители, и за работата в посока подобряване на общинската инфраструктура, което е от изключителна важност за привличането на инвестиции.

Надя ЛЮБЕНОВА

Коментирай

007
12.03.2020 | 12:01 ч.
Трябва да направят затворен цикъл с собствени мрежи за всичко , снабдяване , продаване и т. н. за да има голяма полза.