Занимания за изкушени: Афоризмите са за избрани

Общество
16.07.2019 | 18:29 ч.

Неговото име се появява по Българското национално радио от три години в предаването „Рано в неделя“ – „Законите на Мърфи“. Ако сте любител на радиото, няма начин всяка неделна заран да не чуете някои от мъдростите на Георги Панталеев - заклет мърфолог, както се казва за фасон, преди години зам.-директор на Плевенския театър. Още по-артистично го е представила със специална визитка неговата сестра Анелия Ковачева. Титулната страница на отпечатан текст е показателна: Помъдрял с времето, но не съвсем... Наивен остроумник, въпреки третата възраст страда от битово късогледство и пространствено далекогледство едновременно. „Дон Кихот“ по рождение.

Вътре в текста са публикувани някои от интересните афоризми, които авторът е създал през последните три години и са намерили своя път в ефир. Кога и как Жоро Панталеев се встрастява в писането на сентенции и афоризми...

- Досега съм изпратил 750 афоризма за времето от 2016 година до миналата неделя. Всеки четвъртък като по закон пътуват за София по шест предложения и журито на „Рано в неделя“ избира едно от тях, за да го излъчи в предаването си. Досега „бял свят“ са видели 130-140 мои неща. И винаги се избира най-интересното от тях, това, което и на мен ми харесва най-много.

- Жоро, какво нещо е афоризмът? Какво е характерно за подобен род текстове? Как намираш като осмисляне подобно занимание?

- Ще цитирам сентенцията на един известен руски автор - Александър Петрович Ритов, който казва: „Журналистът пише за всички, писателят – за мнозина, поетът за малцина, а авторът на афоризми – за избрани“... За моите афоризми съм се стремял да има в тях силна мисъл, житейска мъдрост, да бъдат кратки, да имат контрапункт и да не са еднодневки. В тях непременно да се съдържа мъдрост... Така е и по дефиниция за такова писание. Афоризмът е късо, кратко изречение с рядко изразена мисъл. Той е рядко труден литературен вид. Моите афоризми изпращам след дълго и продължително обмисляне. Но те се раждат понякога изведнъж, спонтанно, плод са някаква хрумка или акцент от дадена ситуация.

- Как възприе излъчването на първия афоризъм?

- Стана ми приятно... Първият ми афоризъм, излъчен по радиото, беше „Времето е единствената мерна единица на човешкия живот“. Винаги се готвя старателно. Целта е да бъде създадена силна мисъл, която да се запомни. Такъв ми е стремежът. Но мислите се раждат понякога и изведнъж спонтанно, плод са някаква хрумка или акцент от дадена ситуация. Много от идеите ми идват, когато чета някоя книга и в нея намеря нещо интересно на автора, а после то става повод за моя сентенция. Или понякога повод може да бъде някоя дума, или пък в разговор някой изпусне нещо интересно, и то става повод. Не е лесно... Още повече, че съм си избрал и теми, върху които пиша – свобода, любов, добро, вярата, надеждата, здраве, тълпата... Интересуват ме вечните теми от живота на хората. Удивявам се на майсторите. Впечатлен съм как е стигнал до такава гениална мисъл - афоризъм, например Станислав Лец: “Не очаквайте много от края на света“ или пък „Глупостта не освобождава от необходимостта да се мисли“. Стремежът ми винаги е бил към изразяване със силна мисъл. Това е удоволствието ми.

- Нужно ли е вдъхновение, за да стане сполучлив афоризъм?

- Намирам, че с течение на времето стават все по-добри и по-добри. Спазвам правилото да изпращам по шест афоризма. Харесвам си един, който излъчиха на Трети март – националния празник. Ето го: „Свободата е като въздуха, колкото е по-малко, толкова по-трудно се диша“... Най-добре нещата ми се случват сутрин. Но добрият афоризъм не се ражда изведнъж. Някои съм ги писал и преписвал по двайсет-трийсет пъти, за да се получи...

 

И сега няколко афоризма, чийто автор е Георги Панталеев:

* Ако искате да ви забележат, не влизайте в тълпата.

* Да внимаваме какво преглъщаме днес, за да не се задавим утре.

* Не е важно човек да разкъсва веригите, по-важното е да не се оковава в тях.

* Да победиш – значи да победиш себе си.

Ако все пак сте любители на мъдри сентенции и афоризми, чувствайте се избрани и слушайте Националното радио всяка неделя сутрин и предаването „Рано в неделя“, където Георги Панталеев вече е изпратил поредната си мъдрост.

Димитър СТОЙКОВ