Зам.-министър Николова в Плевен: Стартираме програма „Дунав“ с 222 млн.евро за транснационално сътрудничество

Общество
08.10.2015 | 13:55 ч.

Над 200 представители на бизнеса, неправителствения сектор, местните и национални власти, се включиха в първия информационен ден в Плевен  по новата програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020. Срещата се проведе днес в зала „Плевен“ и бе открита от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и областния управител на Плевен Ралица Добрева.  

 

„В юбилейната година на европейското териториално сътрудничество всичките 12 програми за международно сътрудничество, в които България участва, са одобрени и по голяма част от тях вече може да се кандидатства“, обяви зам.-министър Николова. И допълни: „Програма „Дунав“ е една от тях - тя ще подкрепя развитието на Дунавския регион, покривайки до голяма степен целите на макрорегионалната "Стратегия Дунав“. Програмата е следствие от разделянето на един от финансовите инструменти от предходния програмен период - програмата „Югоизточна ЕвропаОбщият финансов ресурс на програмата е 222 млн. евро, разпределени по 4 приоритетни оси“. 

По думите на зам.-министър Николова програма „Дунав“ е единственият инструмент за транснационално сътрудничество, който по директен начин подкрепя малките и средни предприятия. Програмата ще подкрепи и опазването на природното и културно наследство, ще даде възможност и за по-добро използване на ресурсите на река ДунавЕдин от основните приоритети, по който ще се финансират проекти, е подобряването на свързаността между Дунавските страни

Възможностите са много и разчитаме на вашата креативност и активност, за да продуцирате най-добрите идейни проекти, които ние да финансираме, апелира в Плевен Деница Николова. Тя обясни, че кандидатстването по програмата ще става на два етапана първата фаза се кандидатства на концептуално ниво, и който го преминекандидатства с пълното проектно предложение

На срещата в Плевен стана ясно още, че след Германия най-много запитвания, свързани с програмата, са получени именно от България. Обхватът на новата програма „Дунав“ включва територията на 14 страни. 9 от тях са членки на Европейския съюз - Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия. Останалите 4 са Босна и Херцеговина, Сърбия, Молдова, Черна гора и 4 области от територията на Украйна.