Задържаха трима плевенчани за разпространение на порнографски материали

Крими
24.02.2020 | 15:22 ч.

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен, съвместно със служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ са провели операция по събиране на доказателства за съпричастност на трима плевенчани към компютърни престъпления и разпространение на порнографски материали. Информация по случая съобщиха днес на брифинг в Областната дирекция на МВР. На него присъстваха директорът на ОДМВР - Плевен, старши комисар Веселин Вътов, заместник окръжен прокурор Николай Пачевски и ръководителят на „Борба с организираната престъпност“ главен инспектор Живко Ламбов.

Всички, разпространявали в интернет пространството снимки със сексуално и еротично съдържание на млади момичета, са пълнолетни мъже, като един от тях осъждан за умишлено престъпление. Първоначално момичетата доброволно са предали снимки на трети лица, които без тяхно съгласие са осъществявали нерегламентиран достъп и са ги разпространявали в интернет профили и социални мрежи. По получена информация и след полицейско разследване като извършители са задържани трима плевенчани и се изяснява съпричастността и на други лица към деянието. Установени и иззети са технически средства, с които е извършено престъплението, както и материалните носители с порнографско съдържание. Назначени са експертизи. Разпространението на еротични снимки от трети лица не е безобидно, а е укоримо и наказуемо, разясни прокурор Николай Пачевски. И на тримата е повдигнато обвинение и Окръжен съд - Плевен, им е наложил мярка „Задържане под стража“.
Директорът на ОДМВР - Плевен, старши комисар Веселин Вътов разясни, че инспекторите от детска педагогическа стая при РУ в областта ще организират информационна кампания сред малолетните и непълнолетните за опасностите от разпространяване на снимки в различни сайтове и споделяне в групи. Непълнолетните губят контрол над предоставяните снимки и лични данни и информацията може недобросъвестно да бъде разпространявана в интернет пространството или в специално разработени профили. Работата по разследването на престъплението ще продължи, за да бъдат ограничени възможностите за извършване на такива деяния.
Главен инспектор Ламбов конкретизира, че служителите от ГД „Борба с организираната престъпност“ работят по изпълнението на Национална кампания за безопасен интернет. Провеждат се целенасочени мероприятия за анализ на средата и хигиената във взаимоотношенията в интернет, за да бъдат своевременно пресечени престъпления и разкриване на извършени престъпления, които засягат непълнолетните.
По случая се води досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура - Плевен.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати