Задължителната подготовка за 4-годишните - приета на първо четене

Общество
09.07.2020 | 11:49 ч.

Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка.  Това  подкрепи на първо четене мнозинството в Народното събрание с промените в закона за училищното и предучилищно образование 

Основите изменения предвиждат разширяването на задължителното предучилищно образование към децата, навършили 4-годишна възраст.

В представяне на мотивите заместник-министърът на просветното ведомство Таня Михайлова защити тази идея:

"Тази политика е насочена към всички деца, а не към конкретна група, тъй като ползите от нейното въвеждане са свързани с полагането на основите за учене през целия живот и придобиването на умения, които са съществени за реализацията не само в следващите етапи на образование, но и на пазара на труда".

Законопроектът предвижда и отпадане на таксите за детска градина за социално слаби семейства. Милен Михов от ВМРО обаче настоя за разширяване на обхвата:
 
"Може да се приеме един таван за безплатната детска градина за 4-годишните, който приблизително е равен на средния доход за страната, който условно можем да го кажем, е 1200 лева, един процент около 70-75 процента от българските граждани в следващата година е да бъдат подпомогнати с безплатна детска градина от 4-годишни".

От БСП настояха за премахване на таксите за всички деца и се противопоставиха на задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца. Социалистът Евдокия Асенова посочи:

"Имаме ли гаранции за всички заинтересовани участници в процеса - деца, родители и учители, че предлаганата мярка може да бъде приложена навсякъде". 

ДПС обяви, че ще подкрепи законопроекта на правителството.

Дебатите продължават..

Депутатите ще разгледат и промените в Закона за военното разузнаване, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти, според които Служба „Военна информация“ се преименува във Военно разузнаване. Окончателно ще бъдат разгледани и поправките в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез които се създава Държавна петролна компания.