Забраниха къпането и плуването във всички водни площи на територията на община Гулянци

Общество
27.06.2020 | 11:15 ч.

Къпането и плуването във водоемите на територията на община Гулянци е забранено със заповед на кмета Лъчезар Яков, съгласно Наредбата за водоспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

Всички зони по поречията на реките Дунав, Искър и Вит, чието положение и характерни особености създават предпоставки за къпане и плуване, се обозначават със забранителни табели, извършват се обходи и наблюдение. Това само по себе си не е достатъчно, тъй като на територията на общината има около 80 км речни брегове, както и десетки водоеми, които няма как да са под непрестанен пряк контрол.

Затова Община Гулянци призовава гражданите да спазват забраната за къпане и плуване.

Най-уязвими от фатални водни инциденти са децата. По данни на БЧК през последните 5 години вследствие от удавяния са загинали между 10 и 16 деца годишно. Пикът на фатални инциденти е бил през 2008 г. – 32 удавени деца, както и през 2012 г. – 22. Затова родителите трябва да говорят с децата за рисковете, които крият реките и другите неохраняеми водоеми, и защо не бива да се къпят в тях или да ходят на разходка в близост без възрастен придружител.

По данни на Водноспасителната служба на Българския червен кръст три са основните причини за фатални инциденти:

- Непознаването на опасностите при къпане и плуване;

- Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;

- Незнанието как да се помогне на човек, който се дави.

Специалистите акцентират върху някои от основните опасности при къпане и плуване и дават следните съвети:

- Дънни ями и прагове. Пропадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха, преминаваща в паника... На охраняваните плажове дънните ями и прагове се обозначават с червени плаващи знаци (шамандури) и указателни табели на брега. Тези места не бива да се използват за къпане.

Ако човек, който не умее да плува, пропадне в дънна яма или праг, може си помогне и сам, като запази самообладание и с отскоци от дъното се придвижи към плиткото.

- Плуване и скокове в непознати води. Основна опасност представляват подводните скали, различни остри предмети, неизкоренени дървета и други. Сблъсъкът с тях при скок може да причини сериозни травми, които да доведат до загуба на съзнание и удавяне.

- Студена вода. Рязката промяна на телесната температура, когато човек попадне в студена вода, може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. В някои случаи се стига до загуба на съзнание и настъпване на внезапна смърт.

Във водоеми без вертикална циркулация на водата горният слой се затопля от слънцето, но в дълбочина водата остава студена.

- Умора и изтощение / Надценяване на собствените плувни умения

При продължително плуване без почивка - и особено ако водата е студена, - ако не последва своевременно излизане от водата, настъпва умора, възниква опасност от получаване на мускулни крампи, преохлаждане на организма, а при крайно изтощение се рискува и удавяне.

- Мускулни крампи (схващания)

- Течения и водовъртежи. В морето и някои големи вътрешни водоеми - за разлика от реките - теченията невинаги се виждат от брега. Когато скоростта на течението е по-голяма от скоростта на плувеца, той може да бъде отнесен далече от брега, ако се опитва да плува срещу течението. Попаднал в такава ситуация, човек трябва да плува косо срещу течението, докато излезе от него, а след това - към брега.

Попадането във водовъртеж е изключително опасно, тъй като засмуква къпещите се в дълбочина. Излизането от водовъртеж е възможно по естествения път на водата - към дъното, след което встрани и към повърхността. Това обаче е възможно само при много добри умения за гмуркане и плуване под вода.

- Тинесто дъно, водорасли. Освен в морето, те се срещат и в сладките води на вътрешните водоеми. Създават неприятни усещания при допир до тялото, но могат да бъдат и опасни при заплитане в тях.

Попаднал на такова място, човек може да го преодолее с леки плувни движения по гръб.

Още по темата

Коментирай