За повярвалите - без законова промяна няма как да бъдат връщани пари заради новата цена на газа

Общество
05.03.2020 | 18:49 ч.

Председателят на енергийният регулатор Иван Иванов заяви днес, че без промяна в закона няма как на потребителите да им бъдат връщани пари, като резултат от намалението на цените на природния газ, който газовата компания договори преди няколко дни.

Той се аргументира, че подобно решение със задна дата би паднало в съда. Една от възможностите е в следващите периоди повишенията да са по-малки и така да бъдат компенсирани потребителите, но затова отново ще трябват законови изменения.

На днешното заседание на парламентарната енергийна комисия ресорният министър Теменужка Петкова изрази надежда, че в някакъв момент ще бъдат компенсирани потребителите за заден период след намаляването на цената на руския природен газ с 40%.

Очаква се ефект от това намаление за потребителите да има след ценово решение на КЕВР от 1 април. И евентуалните промени в цените ще влязат в сила от тази дата. След 40-процентното намаление се очаква цената на топлата вода да бъде с 20-30% по-ниска.

Но намаляване на цени със задна дата (5 август 2019 г. – б.р.) няма да се случи във варианта, в който се създадоха очаквания, че това ще стане.

Първо, защото ще се изчислява с колко по-ниски ще бъдат тези цени за всеки един от тези 8 месеца назад. След което обаче се оказа, че може би няма да бъде взето толкова лесно решение как да бъдат намалени, обясни председателят на Комисията за водно и енергийно регулиране Иван Иванов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви пред енергийната комисия:

„Относно надвзетите суми, които трябва да бъдат възстановени на потребителите, към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения от изминал период, освен когато Върховният административен съд с финално решение задължава Комисията да излезе с ново ценово решение. Случаят в момента не е такъв. Което означава, че ако КЕВР трябва да се произнесе с променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката“.

В предаването „Нещо повече“ Иван Хиновски, енергиен експерт от Български енергиен и минен форум (БЕМФ), заяви, че всички потребители трябва да усетят това намаление на цените: „В зависимост от компонентата на потребление на газ“.

„Има недооценяване на тази ситуация – трябва да бъде ясно, че има два коренно различни периода като третиране – до 1 март и от 1 март, когато на всички е ясно, че ще има по-ниски цени“, посочи Хиновски.

Според него връщане на пари на клиенти на „Топлофикация“ е невъзможно. 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати