Възможностите за сътрудничество с плевенския бизнес представи почетният консул на Йордания

Бизнес
24.02.2020 | 16:48 ч.

„Възможности за икономическо сътрудничество с град Зарка, Хашемитско кралство Йордания” беше темата на проведена днес в Плевен работна среща, организирана със съдействието на Община Плевен. Потенциалните сфери за бизнес контакти представи лично почетният консул на Хашемитското кралство Йордания в София и председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество Н. пр. д-р Хасан Бармауи.

Той акцентира на привлекателната бизнес среда в Йордания, базирана на ниските мита, на свободните търговски споразумения, доброто образование на хората и почти 100-процентната грамотност в страната, в която има 28 държавни и 30 частни университета. „Йордания е голям пазар и врата за европейските страни към арабския свят. През страната ни може да се изнасят без мито стоки към всички арабски страни, имаме и подписано през 2019 г. с България споразумение за взаимно освобождаване от визи за краткосрочно пребиваване”, каза още Н. пр. д-р Хасан Бармауи.

Община Плевен е в процедура за установяване на партньорски отношения с град Зарка, Хашемитско кралство Йордания. Инициативата е на кмета на йорданския град инж. Имад Момани. Общинските съвети на Плевен и Зарка дадоха съгласие за водене на преговори за подписване на договор за сътрудничество. Зарка е и най-голямата от 13-те свободни икономически зони в Йордания, което ще даде предимство на плевенския бизнес. Има добри възможности за партниране в сферите на зърнопроизводството, текстилната индустрия, строителството, търговията, туризма, хранително-вкусовата промишленост, сферата на услугите, има интерес и към студентски обмен с Медицинския университет в Плевен.

Работната среща бе една от първите крачки за партньорство между двата града и разширяване на отношенията между Йордания и България на местно ниво, особено в контекста на предстоящото посещение на Краля на Йордания Абдула ІІ у нас тази година.