Възможна е нова измама с цифрите 2020 на настоящата година

Крими
13.01.2020 | 15:25 ч.

Хората не трябва да съкращават 2020 г. на документи, защото  това може да доведе до различни мошеничества, предупреждават американски експерти.

Ако има професия, за която е сигурно, че практикуващите я никога не спят, то това са измамниците. Докато новата 2020 г. все още едва настъпва,   новата мошеническа схема от неспящите мозъци вече е измислена, за да могат поредните стотици жертви да паднат в капана й.

Американски експерти предупреждават, че цифрите на новата година вече са станали предпоставка за трик на безскрупулните манипулатори.

Каква е уловката?

Малката, но после евентуално скъпоструваща хитринка е при краткото изписване на годината -  само с последните две цифри -  20. И тъй като тази година  цифрите се повтарят, има голяма възможност повечето от нас да пишат само последните две цифри, защото уж се подразбира за коя година става дума. Да, но не е точно така, коментират експертите. Хората не трябва да съкращават 2020 г. на юридически или професионални документи, защото точно това може да доведе до измама, са категорични специалистите, сблъскали се с не една и две схеми на изпечени мошеници и схемаджии.

Например, ако се изпише 5 септември 20 -  05.09.20, това лесно може да бъде преправено на 05.09.2017 или 05.09.2019 г. При подписан договор за наем на жилище, подобна поправка от страна недобросъвестния наемодател, например, може да ви изхвърли от жилището много бързо.

Разбира се, след подобно нечестно деяние, всеки гражданин на правова държава може да търси правата си по съдебен ред, което обаче както знаем, води след себе си време, разходи, докато се стигне до доказване на истината и разкриването на измамата.

Ако поставите „1/6/20“ на чек, измамник може да намери чека и да добави „21“ към края на датата. След това чекът е активен и вече не е стар, което може да ви изложи на риск от загуба на пари.

Или при подписване на  договор за заемане на пари,  като дата добавяте „1/6/20“. Ако обаче пропуснете плащанията, измамникът може да добави „19“ до края и да го направи „1/6/2019“, което може да се използва като аргумент, че сте пропуснали плащания цяла година.

Американски юристи, които дадоха гласност на възможната измама, посочват още, че това е още една предпазна мярка за хората, срещу недобросъвестни измамници.