Въбелски музикален празник

Общество
07.08.2019 | 15:01 ч.

Попитайте някой сладокусник от Плевенска област с какво е известно село Въбел, веднага ще отговори - въбелските дробени чушки. Не се случва празник, кръщене, сватба, преди години новобранска без тях. Прочуто е и с въбелския бял боб - бързо увира, вкусен, мазен..., не ти трябва мръвка. Като артикул го има по всички големи пазари в страната. Търговците продължават да „експлоатират” успешно старата слава на Въбел. Останаха малко стопани, които го отглеждат за лична консумация.

Попитайте някой музикант от който и край на България да е, с какво е известно село Въбел, веднага ще отговори - въбелските музиканти. Имало е по три поколения музиканти от една фамилия. Всички знаят кои са Недкови, Шопови, Драмбозови, Чочеви, Бутинкови, Филипови и редица други. Няма друго село в община Никопол с толкова музиканти с академично образование. Въбелските музиканти са навсякъде - учители в музикални училища и школи в Никопол, Котел, Плевен и др., оркестранти в симфонични и оперни оркестри в Шумен, Варна, Плевен, София, Италия, Германия...

Празникът на Въбел е на 2 август – Илинден. Години наред Николай Чочев събира въбелските музиканти, пръснати в страната, от читалището в Никопол, ГДО на Плевен, репетират и на празника изнасят голям концерт. Тази година беше на трети август. Младо и старо се хвана на хорото, като засвири Сборният духов оркестър. До среднощ на площада се извиваха кръшни хора и танци. Кметството и читалището заедно с г-н Чочев са организаторите на празника. „Това е в интерес на родното ми село и продължение на една традиция, датираща още преди Втората световна война. Произхождам от семейството на основатели на тази традиция и е мой дълг да я продължавам. Сега вече разполагам и с повече време да я подкрепям”, сподели преди години той и продължава. Дай боже на всяко селище такъв родолюбец като Николай Чочев. Той е виртуозен тромпетист, забележителен музикант и голям родолюбец.

 Въбелският музикален празник беше посветен на юбилярите Веселин Лопатарев и Георги Желязков и на незабравимия Ангел Шопов. В концерта взеха участие Македонският хор, основан от А. Шопов, сега към НЧ „Парашкев Цветков” - гр. Плевен, групата за обработен фолклор към НЧ "Напредък 1871” - гр. Никопол, с ръководител народната певица Атанаска Димитрова и в съпровод на акордеон - маестро Йордан Димитров, Първи ученически гвардейски оркестър към СУ ”Иван Вазов” в Плевен с диригент Красимир Янкулов, Сборен духов оркестър на село Въбел и оркестър „Плам” - гр. Русе.

Николинка Христова