Внимавайте, тръгва нов сценарий за ало-измама!

България
12.05.2019 | 13:38 ч.

 

Служители на сектор „Измами“ в Главнатата дирекция „Национална полиция“ и Седмо РУ в София са установили трима, участвали при извършването на телефонни измами, съобщават от МВР. За разлика от досегашните "полицейски операции за залавяне на телефонни измамници", "печалба от лотария",  "освобождаване на колет" и т.н., сега измамниците използвали състраданието на хората. Предполага се, че схемата ще бъде "разкрасена" и разработена от ало- бандите в различни варианти.

 

И тримата заловени са криминално проявени и е установена ролята на всеки един от тях в схемата. За мъж на 37 г., криминално проявен и осъждан, е установено, че е фактическият извършител (въртач). А другите двама, мъж на 19 години, с множество регистрации за кражби, наркотици и обсебване и мъж на 32 години, са били изпратени да вземат парите.

 

Телефонната измама е извършена по схемата „събиране на дарение от името на общински служител“. Извършителят се представил за служител на Столична община и под предлог дарение за предоставяне на социална услуга - транспортиране на възрастни хора в неравностойно положение от Варна до София и настаняването им в социални домове в София, присвоил от пострадалия пари. 19-годишният и 32-годишният са установени непосредствено след вземане на паричната сума от пострадалия, а третият - фактическият извършител - малко по-късно същия ден. При проведените действия по разследването у тримата е намерена и иззета паричната сума - предмет на измама, мобилни телефони, SIM-карти, вкл. и ползваната за осъществяване на измамата и др. Фактическият извършител и 19-годишното „муле“ са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство и са задържани за срок до 72 часа. Работата продължава под надзора на прокуратурата, казват още от МВР.

 

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

СЛЕД КАТО ПЕТКО УДАРИ

ПЕТАТА РАКИЯ,

ВИРУСЪТ СИ СВАЛИ КОРОНАТА

И ПОПИТА НЕЖНО –

"ТИ МЕНЕ УВАЖАВАШ ЛИ МЕ, ИЛИ НЕ?  laugh

АРХИВ | изберете две дати