Вижте с какъв хитър трик Франция ще спасява кравите и петлите от туристите

Свят
10.06.2019 | 13:05 ч.

 

Франция включва кукуригането на петлите и мученето на кравите в културното наследство. Кметството на френското село Гаяк, в което живеят едва около 400 души, предлага звуците от селския живот, сред които кукуригането на петлите, мученето на кравите, звънът на църковните камбани и дори квакането на жабите, да бъдат включени в националното културно наследство, за да се избегнат жалби и завеждане на дела от раздразнени чуждестранни туристи. Това съобщи електронното издание Евро Пулс, цитирано от Sinor.BG.

 

През 2017 г. например пред съда за малко не застана стопанката на петела Морис, чиято къща се намира близо до малък хотел. Неговите гости постоянно се оплаквали на съдържателите от натрапчивия „будилник”. Тогава само набързо организирана петиция онлайн спаси Морис и собственичката му, а кукуригането на петлите сутрин бе признато за неразделна част от селския живот във Франция и в този смисъл – и за почивката в селските местности. Случаят не е изолиран – в местните съдилища във Франция са подавани искове от туристи срещу прекалено силния звън на камбаните на селските църкви, които бият в 7 часа сутринта, както и срещу силното мучене на кравите и даже срещу квакането на жабите.

 

Ако всички тези звуци обаче бъдат признати за национално културно наследство, те попадат под закрилата на държавата точно като защитените сгради, и подаването на искове в съдилищата ще стане безсмислено. Идеята вече получи широка подкрепа сред местните власти от различни региони на Франция и бе представена на правителството на страната. Скоро инициативата ще бъде обсъдена и във френското Национално събрание (долната камара на френския парламент). Снимката е илюстративна от Интернет, показаната крава може да не е френска.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати