Вижте кои спечелиха Национална литературна награда „Елиас Канети“ /Снимки/

Култура
31.10.2019 | 12:25 ч.

Рене Карабаш с „Остайница“ спечели тазгодишната Национална литературна награда „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“. Отличието в раздел „Драматургия“ пък беше присъдено на Константин Илиев с пиесата „Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)“. Наградите бяха връчени от зам.-кмета на Русе по европейско развитие д-р Страхил Карапчански в зала „Европа“ на Доходно здание. Освен статуетката, която е по проект на Мая Кубратова, наградените получиха и съответно за раздел „Балетристика“ паричната сума от 5 000 лв., а в раздел „Драматургия“ паричната сума от 2 000 лв.

 

 

В раздел „Белетристика“ бяха номинирани 7 автори: Елена Алексиева за романа „Свети вълк“, Яница Радева за „Пътят към Тива“, Румяна Захариева за „Ръкавици за студената война“, Христо Карастоянов за „Животът няма втора половина“, Ирена Иванова – Рене Карабаш - „Остайница“, Георги Господинов за  „Всичките наши тела“и Георги Тенев с „Балкански ритуал“, а в раздел „Драматургия“, от постъпилите две предложения, номинацията е за пиесата „Наблюдателите (Хипотеза за отвъдното)“ на Константин Илиев.

 

Сценарист на празничната церемония беше Ралица Константинова – актриса в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, която беше и водещ, заедно с Венцислав Петков, също актьор от Русенския драматичен театър. По време на церемонията присъстващите се насладиха на популярни джаз парчета в изпълнение на триото: Иван Куртев – пиано, Мартин Пенчев – тромпет и Данаил Ненков – саксофон.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати