Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Паметникът на Девета плевенска пехотна дивизия трябва да е готов до Димитровден

Общество
10.09.2019 | 17:50 ч.

„Най-късно до Димитровден паметникът на Девета плевенска пехотна дивизия в Плевен трябва да бъде завършен и открит. Фигурите за него се леят във Военното училище във Велико Търново. Те са почти завършени. По мемориала работи екип от скулптори.“ Това съобщи в Плевен днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той припомни, че много политици са обещавали да подкрепят финансово идеята, но след това не дали пари.

„В началото призовах министрите и депутатите от Плевен да дадем по една заплата. Аз преведох заплатата си от 5 400 лв. Депутатът д-р Калин Поповски преведе заплатата си от 3 500 лв. Депутатът Васил Антонов също преведе една своя заплата от 3 500 лв. От другите народни представители единствено г-н Бурджев преведе 350 лв. Останалите плевенски депутати – нищо. ВМРО даде 10 000 лв., парламентарната група на „Обединени патриоти“ даде 10 000 лв. Няколко пъти подсещах другите парламентарни групи да бръкнат в джобовете си, които са по-дълбоки от нашия, и да подкрепят финансово идеята, но те се „ослушаха“. Ако трябва, ВМРО ще извади още пари. Министерството на отбраната два пъти отпуска средства, осигурили сме материала за паметника безплатно. Това е една велика идея. Крайно време е, когато говорим, че сме българи, и се гордеем с това, да си уважаваме героите. За довършването на паметника трябват още около 20 000 лв., но мисля, че ще ги съберем“, каза още министър Каракачанов.

Той бе в града, за да участва лично в поредната част от информационната кампания „Бъди войник“. Тя има за цел да извади на щандове всички видове въоръжени сили и военни училища. Така хората, които се интересуват, на място да получат необходимата информация и да видят отблизо въоръжението и техниката, с която разполага Българската армия.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Златооо, виж не нося сутиен! - Слънце, като нямам пари и аз не нося портфейл!!!

АРХИВ | изберете две дати