Венислав Василев: Моята мисия е да бъда стойностен учител

Общество
16.05.2019 | 18:15 ч.

Рубриката „Рандеву“ е територия за срещи със свободомислещи и креативни персони. Те приемат предизвикателствата, които им поднася животът, и устояват благодарение на уникалния си ментален облик. Профилите, с които ще се запознаете, са своеобразен модел за успешна житейска и професионална реализация.

 

 

На 9 май в ПГ по туризъм – Плевен, се състоя Ден на ученическото самоуправление. Венислав Василев активно се включи, като изпълни ролите на учител по български език и литература и по руски език, което го накара да се чувства много удовлетворен. След събитието се срещнах с него и разговаряхме за визията му като бъдеща професионална реализация, за интересите и хобитата му и за това как се чувства като част от училищната общност.

 

- Каква е визията ти за твоето бъдеще?

- След 10 години се виждам завършил Великотърновския университет и работещ като учител по български език и литература и по руски език. Със сигурност ще бъда различен учител за учениците, които ще образовам. Защото ще съм много взискателен. Учителят има мисията да научи учениците си и затова е необходимо да държи на себе си. Ако учениците се отнасят с уважение към предмета, който им се преподава, то те ще се отнасят с уважение и към учителя. За мен учителската професия е истинско приключение. Изживяването постоянно да общуваш с подрастващи, които се изграждат като личности, е уникално. И да поемеш отговорността за тяхното бъдеще, е сериозно предизвикателство. Още от малък съм прозрял, че моята мисия е да бъда стойностен учител. Влюбен съм в предметите, които имат отношение към човешкото общуване - задават се въпроси, провокира се мисленето, дискутира се, създават се ситуации за творчество.

- С какво се занимаваш през свободното си време?

- Обожавам да чета и да пиша. В момента пиша книга, която е почти завършена. В нея се разказва за 16-годишни тийнейджъри, които по някакъв начин са убити от живота. Тъй като тяхното минало е смъртоносно и много са страдали. И всеки един от тях си е поставил за цел да постигне това, което е изгубил. Тези млади хора от различни националности се срещат във Венеция и там намират обща цел, която ги обединява. Стремейки се към доброто за бъдещето на човечеството, те учат в училище по изкуства, където им се дава възможност да изразяват собствената си индивидуалност. Със своите идеи заразяват директора на училището, който става техен ментор. Защото той живее с мисията да помага на учениците да бъдат приети, а не отхвърлени. Затова и книгата носи заглавието „Мисията“. Обичам и да рисувам. Използвам го като начин да изразя себе си. Виждам нещо или съм в някакво настроение и започвам да рисувам. То е като прищракване, което ме вдъхновява. Имам афинитет към пейзажите и портретите.

- Защо избра Гимназията по туризъм и как се чувстваш като част от общността?

- Избрах я наслука. Преди да дойда, за мен туризмът беше география и история. Специалността, която записах, е с интензивно изучаване на руски и немски език. Чувствам се много добре в училище. Смятам, че избрах добър вариант за своето образование. Тук нещата според мен стоят много по–добре, отколкото в елитните плевенски училища. В Туризма го има разбирането от страна на учителите, на администрацията и на всички, които работят за нашето бъдеще. В основата на всичко, което се случва всеки ден, стои нагласата, че е необходимо да си помагаме един на друг, за да успяваме заедно. Това е ценното.

- Наближава 24 май. Какво ще пожелаеш на твоите съученици и учители?

- На учениците ще пожелая да бъдат по–отговорни и интересуващи се от това, което се случва в училище и в живота. Ще им пожелая да осъзнаят, че знанието е в основата на всичко, което ни предстои. А на учителите - да работят с ентусиазъм и по-често да се поставят в ролята на нас, учениците, да не забравят, че и те са били такива.

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 

 

 

 

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати