Велислава Кръстева: Скандалът в министерството на културата е диагноза за управлението на държавата

Общество
03.02.2019 | 11:47 ч.

„Скандалът „Ало, Банов съм“ е диагноза за това, което се случва в управлението на държавата, откакто е сформирано сегашното правителство. Той е диагноза за това как може да бъде ерозирана стабилността на държавата в името на властта заради самата власт“, коментира в Плевен депутатът от ДПС Велислава Кръстева.

Тя допълни, че няма да си позволи да дава оценки за това кой крив, кой прав в този скандал. Такава оценка могат да дадат единствено и само правораздавателните органи.

„Няма да си позволя да политизирам този случай, ако е такъв, какъвто изглежда. Но ще изразя дълбоката си тревога от нещо, което чух в многобройните изявления на министъра на културата – самочувствието му да постави знак за равенство между себе си и цялата българска култура. Никой, който и да е той, не може да се отъждествява с цялата българска култура, културни деятели, институции, наследство. Боил Банов не е Краля слънце и ние живеем в друга епоха. Дълбоко ме възмути изречението „Който посяга на министъра на културата, посяга на цялата българска култура.“ Тази арогантност по отношение на яростната защита на властова позиция показва от една страна много вярна оценка на българския избирател, който точно на тези хора от години не дава своето доверие. От друга – показва недостатъци в самото конструиране на управленските системи, в които заради запазването на личностно, обществени или други отношения, подобни хора биват овластени“, каза още Велислава Кръстева. 

„Анализите ни показват, че сегашното управление на държавата не може да произведе нищо повече от поредния скандал. Вече две години повтаряме, че тази формула е несъстоятелна и не може да продължава така.  

Когато се прави формула, целяща единствено и само консумация на власт и нищо друго, няма как да получиш друг резултат освен пропуснато време, серийни скандали, пълен пробив и разпад на системите. Отсъствие на реформи, отсъствие на изпълнение на управленска програма, каквато и да е тя. Всеки следващ ден е загубен за цялата държава и спечелен за управляващите във властова позиция“, коментира още Кръстева.

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Грипна ваканция. Няма кой да гледа детето. Връчват го на баща му и като чува, че ще ходи с тате на работа, момченцето грейва като слънце. След 30 мин. в офиса малкият започва да реве. Целият офис се събира да го успокоява.
- Какво, бе, сине, какво стана?! - пита бащата.
Детето през сълзи, хлипайки:
- Къде са всички палячовци, с които ми каза, че работиш?!

АРХИВ | изберете две дати