Великобритания обмисля карантина за граждани от повече държави

Свят
07.08.2020 | 13:49 ч.
„Имаме положителна промяна в позицията на британското правителство към опасността от увеличаване на броя на заразените с коронавируса и затягане на мерките“, съобщи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Румяна Вакарелска, журналист в Лондон. Тя работи към американска корпорация за финансова информация и анализ и отразява Covid-19 и въздействието му върху бизнеса.

„От две седмици започват планове за затягане на мерките, планира се следващият етап за борба с Covid-19, докато няма ваксина, планира се самия период на ваксинирането и в самия процес се включват и евентуалните протести. Тук имахме протести като „Животът на тъмнокожите има значение“, имаме опит с такива протести, то не бяха антиваксърски и Covid протести", разказа Вакарелска.

"Имаме всички основания за затягане на мерките, защото в момента имаме малко под 1000 души заразени на ден. Като преди седмица бяха около 600, но пък в момента нямаме смъртни случаи във Великобритания, което е уникално.“

По думите на Румяна Вакарелска усилено се говори да има карантинен период за граждани от много повече държави. Такъв има за гражданите от България, има за Испания, очаква се да се наложи и за Франция, където случаите най-бързо нарастват, коментира още журналистът.

„България в момента е в етап на управление на кризата, който отвън не изглежда добре. А в момента във Великобритания всеки ден се коментира дали трябва да се затворят заведенията, за да се отворят училищата.“

По повод антиваксърските протести в Германия, Вакарелска е на мнение, че това се извършва от определена група хора, които протестират и срещу мерките за коронавируса.

„Вече има мерки срещу тези протести – Гърция например вече ще разследва хора, които разпространяват конспиративни теории, за първи път във Великобритания имаме съдебен процес срещу жена, която беше в един подобен процес по време на най-строгите мерки – и тя е пример какво се прави с хората, които не спазват мерките за дистанция", допълни Румяна Вакарелска.

По думите й, участниците в голям антиваксърски протест в Германия са били определени от политическите партии и част от обществото в Германия като "ренегати, хора, които са срещу каквото и да е било власт, което в 21 век не е израз на демокрация, а на този протест е имало над 20 хиляди души“.

„Но пък на протеста никой не е носил маски и участниците са плюели пресата и медиите, за да разпространяват заразата“, завърши анализа си Вакарелска.

Още по темата

Коментирай