Васил Михайлов с награда „Св. Паисий Хилендарски“

Култура
14.11.2018 | 13:10 ч.

 

Премиерът Бойко Борисов връчи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на актьора Васил Михайлов на церемония в Министерския съвет.   „Най-много ме радва това, че сте ме сложили в отбора на най-добрите майстори в изкуството и културата“, заяви Васил Михайлов.

 

 

„С гордост и радост съм тук. Не мога да скрия, един министър на културата може би не трябва да говори така и да сочи кумирите си – Васил Михайлов е любимият ми артист, изключителна личност. Не само на сцената, в киното и телевизията, а и като дух - пазител на същината на нацията. Поклон и поздравления“, посочи министърът на културата Боил Банов. Премиерът Бойко Борисов заяви, че тази година връчва наградата на един от любимите си артисти. Той допълни, че се запазва възходящата тенденция, като тази година са предвидени 20 млн. лв. повече в бюджета за култура.

 

  Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в гр. Стара Загора. През 1964 г. завършва специалност „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Започва работа в театъра в Хасково, на който е директор в периода 1965-1966 г. През 1967 година се присъединява към трупата на Театъра на българската армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци, а от 1982 до 1989 е зам.-председател на Съюза на артистите в България. През 1990 става депутат във Великото народно събрание.

 

Спечелил публиката завинаги с емблематични си роли на екрана като тези в „Капитан Петко войвода”, „Хан Аспарух” и „Време разделно”, Васил Михайлов има множество силни превъплъщения и на театралната сцена в пиеси като „Боян Магесникът”, „Съд на честта” и много други.

 

Сред редицата отличия, които са му присъждани през годините, са: награда за мъжка роля на X фестивал на българския филм; орден за заслуги към Българската армия; почетна награда и значка „За принос към Министерството на отбраната“; „Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство и др., коментират от Министерството на културата.

 

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“ е учредена през 2000 г. Присъжда се на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Комисия, определена от министъра на културата, предлага носителя на наградата, а отличието връчва министър-председателят. 

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати