Валери Симеонов нахока министрите: Мерките срещу коронавируса се разпуснаха твърде рано, няма контрол

Политика
30.06.2020 | 09:02 ч.

„Събота и неделя плажовете по Южното Черноморие бяха пълни.  Созопол, Приморско „се пукаха по шевоте". За съжаление в „Слънчев бряг" все още чакат туристи. Разбира се, трябва и през седмицата да има хора". Това заяви в ефира на Здравей, България" председателят на НФСБ Валери Симеонов. Според него това е добра новина за туризма. 

Той коментира и увеличения брой заразени. „Днес са направени 4500 проби. Никога не са правени толкова. Освен това имаме огнище  в Смолян. Това променя общата статистика. Резултатите не са много по-различни от вчера. Мерките бяха бързо разхлабени. В МС има нечистоплътно надпреварване за освобождаване на мерките. Не се вслушват в Щаба. Тези 5 души изнесоха цялата тежест на епидемията. Неоснователно ги обвинихме. Щабът спаси държавата. Отварянето на баровете и дискотеките също беше грешка. Кой брои дали те са пълни на 50 %. Това е имитация, лицемерие. Нямаме едно от най-важните от четирите условия, които постави Щаба – „к”-то (контрола) го нямаме", поясни той и разкритикува работата на МВР в тази посока.

В бензиностанциите, магазините масово не носят маски, поясни Симеонов.

Според него хората трябва да бъдат плашени, защото иначе не спазват правилата. „Бих препоръчах на министър Ананиев да допълни в заповедта да се налага глоба от 300 лв. на всеки, който обслужва клиенти без маска”, каза още председателят на НФСБ.

Той разкритикува и изказването на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че глобите били прекалено високи и така по този начин защитаваме нарушителите.

По думите му чрез приетите мерки за туризма тотално е променена обстановката по Черноморието. „Става въпрос за премахването на таксите за шезлонг и чадър, за ваучерите”, поясни той.

"Мярката 60/40 не проработи. Когато ти е затворен ресторанта, няма откъде да вземеш 40 % да платиш заплата и осигуровки", поясни председателят на НФСБ.

Попитан за шашмите по плажовете като Wi-Fi и такса "барбарон" - 6 лв., той заяви, че това подлежи на тежка санкция. "Няма заведения извън концесионния договор, щом е на плажа е предмет на договора. Тук го няма контролът. Министерство на туризма трябва да глобява", категоричен е лидерът на НФСБ.

За снимките от спалнята на Борисов, той се усмихна и намекна, че според него те са направени от жена, с коментара: "И премиерът има личен живот, другото би било изключително обидно." Симеонов смята, че трябва да се установи дали има монтаж на тези снимки или не.

 

Още по темата

Коментирай