Валери Петров, художник: Времето е съдник на творчеството ни

Култура
19.03.2019 | 17:15 ч.

Валери Петров е подвластен на музите. При него те са две – на изобразителното изкуство и на поезията. Но онова, което ражда двете музи, е нещо цялостно, единно. Потвърждава го и тази ретроспективна изложба, с която авторът отбелязва една своя юбилейна годишнина. В експозицията му в „Къщата на художниците“ по тази причина има живописни творби, пластики, икони. Като цяло обаче в нея се представя графикът Валери Петров.

Завършил Националната художествена академия „Николай Павлович“ при проф. Чуклев, известно и утвърдено име в графичното изкуство, Валери е достоен ученик на учителя си. Графиките му - дълбок и висок печат, са в сложни композиции, изразяващи неговото усещане за света през призмата на собствения му живот. В творбите виждаме едно многообразие на изразните средства и една собствена техника в дълбокия печат, която художникът е нарекъл със собственото си име „Валери“. Той единствен работи с нея. Тематиката, която го занимава – звездният Космос и хората. Хората като една малка частица от този безкраен свят. Прашинки от безкрайния Космос. И всяка творба е една малка прашинка от вечността. Затова и името на изложбата е „Прашинки от вечност“.

Така се казва и втората поетична книга на Валери, която е илюстрирана изцяло с негови творби. Поезия и рисунка, слети в една симбиоза, за да изразят духовния свят на своя автор. Личи си в неговите поетични творби художникът. Личи си в неговите графики и рисунки – поетът.

За всичко това, което го вълнува и публиката ще види в картините му, той казва: Времето е истинският съдник на творчеството ни.

 

Татяна ЛЮБЕНОВА

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати