В Трънчовица зарязаха лозята с надежда за възраждане на поминъка на селото /снимки/

Общество
16.02.2020 | 15:42 ч.

Денят на лозаря събра на празник жителите на село Трънчовица, което има най-много лозя в община Левски. Кметът на селото Милан Драганов посрещна и много гости.

„Много съм щастлива, че на Трифон Зарезан съм в нашето село Трънчовица, лозарското село на община Левски. На Трифон Зарезан цялата община трябва да идва да гледа как се прави и как човек си пази поминъка и занаята, как си обича лозите и как си ги запазва. От сърце ви благодаря, че сте сторили това добро, да си запазите лозовите масиви до ден днешен, да болеете за тях и си ги гледате”, каза кметът на община Левски Любка Александрова и по стар български обичай заряза лозата.

С молитва и благослов от отец Енцо, с Танасовата музика, с пита хляб и вино, с блясък в очите бе скрепена надеждата за здраве и плодородие.

Ритуала по първата резитба извършиха и кметът на селото Милан Драганов, собственикът на лозовия масив, а след първата резитба започва работата в лозята, припомниха жените в селото. Те благословиха „гроздето да бъде на всеки лист по едър грозд и пълни бъчви с вино и пивка ракия”.

Избран беше и Цар на лозята. Най-големият животновъд в Трънчовица -Божидар, за пръв път слага короната.

„В Трънчовица от дълги години спазват традицията, защото основен поминък на хората от селото е лозарството и винарството. Обработват се около 1500 дка от земеделските стопани и кооперации, като работната ръка е от селото. Нашите намерения, освен да празнуваме, са да започнем да развиваме колкото се може повече лозарството. Да облагородяваме, да възстановяваме лозови масиви, въпреки че пазарът е труден. Работната ръка е заета почти целогодишно, което осигурява някакви пари на хората в селото, за да могат да се издържат. По този начин гледаме да задържим младите хора, защото едно село е живо, когато има млади хора“, каза Милан Драганов, който също е лозар. Той пожела на всички да са здрави и с общи усилия да поддържат това, което имат, и да го възобновяват.

Празникът продължи на площада пред кметството с Танасовата музика и български народни хора.

 

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати