В помощ на бизнеса: Финансова подкрепа за автобусните превозвачи и наемащите работници от Бюрото по труда

Бизнес
30.05.2020 | 19:41 ч.

Министерството на труда и социалната политика стартира две нови програми за подкрепа на бизнеса и заетите и подготвя вариант за удължаване и разширяване на мярката 60/40. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в предаването Седмицата на Дарик радио.

Едната нова схема е в подкрепа на автобусните превозвачи. От 1 юли всички хора, които работят във фирмите за автобусен превоз, ще ползват компенсация от 290 лева на човек за период от 6 месеца – т.е. до края на годината. Така фирмите ще задържат хората въпреки намалените обороти, посочва тя.

Фирмите ще трябва да докажат поне 205 спад на оборотите заради коронакризата, допълни зам.-министърът. Компенсациите ще се изплащат всеки месец.

В последните седмици на юни ще тръгне и нова възможност за наемане на регистрирани безработни. Ще се изплащат субсидии на работодателите в размер на минималната работна заплата и осигуровките за до 3 месеца. Общо 160 млн. лева са отделени за тази мярка, обясни Зорница Русинова.

В тази мярка ще отчетем регионалните диспропорции. Ресурсът ще се разпределя на областно ниво спрямо регистрираните безработни, като най-големият брой е в големите градове, коментира тя.

Мярката 60/40 ще бъде удължена до 30 септември, като ще има изискване само за спада на оборотите на фирмите, но не и за непълното работно време, каза още тя. Ще се разграничат и секторите с най-голяма необходимост от подкрепа.

По думите на Зорница Русинова схемата 60/40 е задържала безработицата с около 5%  и помага на 200 хил. човека да получават доходи. Около 60% от фирмите, получили компенсации, са с персонал до 10 човека, а 30% - до 50 човека, цитира тя данни на социалното министерство.

Близо 300 хил. души са регистрираните безработни към момента, като около 95 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда от 13 март насам, посочи зам.-министърът.

През последните две седмици икономиката започна да се връща към предишното си състояние. Около 950 души са регистрирани като безработни вчера – много по-малко в сравнение с първите дни на извънредното положение, когато средно 3 хил. души се регистрираха на ден, посочи тя.

Със смекчаването на ограничителните мерки и възстановяването на дейност има ръст на хората, които започват работа. Само вчера 1 800 човека са започнали работа, каза още тя.

Обмислят се и друг тип услуги в подкрепа на възрастните хора, които ще се разработват съвместно с местните власти, обясни Русинова.