В Плевен отбелязаха 200 години от рождението на Анастасия Димитрова

Общество
12.05.2015 | 17:36 ч.

С празничен концерт СОУ „Анастасия Димитрова“ в Плевен отбеляза днес 174 години от създаването на училището и 200 години от рождението на неговия патрон - първата българска светска учителка. Сред гостите на празника бяха народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева и кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

„Като възпитаник на СОУ "Анастасия Димитрова" не мога скрия своята гордост, че съм учил в това училище. В далечната 1841 година родолюбивата българка създава тази светиня, за да отговори на нуждите на народа от наука и просвещение. Пламъкът, запален преди толкова много години, продължава да озарява стремежите на поколения млади българи към знание и духовен растеж”, каза в поздравителното си слово Владислав Николов. Той пожела на целия колектив на СОУ „Анастасия Димитрова” все така да бъде стожер на духовността, да изгражда образовани българи, готови да посрещнат предизвикателствата на времето, в което живеем.

С поздравителен адрес към учителите на СОУ „Анастасия Димитрова“ се обърна и областният управител Ралица Добрева, която също е възпитаник на това учебно заведение. „Днес аз съм особено развълнувана от това, че мога да благодаря на прекрасните си учители за тяхната всеотдайност, професионализъм и плам, с който събуждаха у всеки един от нас желанието за знание и развитие. Убедена съм, че този ентусиазъм води и днес преподавателите в това училище”, каза Ралица Добрева. Тя отбеляза, че личността на Анастасия Димитрова прославя Плевен и се превръща в емблема на съвременното българско образование. Добрева призова учителите и учениците да бъдат достойни потомци на светлия пример на Анастасия Димитрова и горди от това, че са избрали това училище - символ в историята на българското образование.

„Днес учебното заведение достойно носи името на Анастасия Димитрова и отстоява духовните традиции. Убедени сме, че занапред всички вие ще продължите да се съизмервате с най-добрите и да се нареждате сред първите. Бъдещето принадлежи на силните, на мислещите и дръзките със своите смели идеи”, каза в словото си и кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Той пожела на всички висок дух и енергия, успешна реализация и безброй поводи за самочувствие и удовлетворение.

Тържеството продължи с етюд по сценарий на Мариана Тинчева - Еклесия, посветен на Анастасия Димитрова и създаването на първото българско светско девическо училище.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати