В Плевен е учредено Международно театрално сдружение „Седем плюс“

Култура
12.02.2019 | 18:01 ч.

На специална съвместна пресконференция на театрали от чужбина директорът на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев обяви, че в Плевен е учредено Международното театрално сдружение „Седем плюс“. На идеята за създаване на подобно формирование се отзовали директорите на театри от Сърбия, Полша, Естония, Русия, Литва и Македония. Целта е със съвместни усилия и участия, осъществяване на общи театрални проекти, размяна на екипи, гастроли на специалисти и актьори да бъде постигнато високо театрално майсторство. Предвижда се организиране и на творчески лаборатории.

Добрите постижения ще бъдат гарантирани благодарение на дългогодишния театрален опит на участниците и богатата и дългогодишна над стогодишна история на театрите. Филип Лос от театъра на Естония, Миляна Ненадов от Народно позорище в Ниш /Сърбия/, Мачей Новак от Познан, Полша, Татяна Артамонова от театър „Мастерская“ в Санкт Петербург, Васил Василев – директор на нашия театър, и съгласието на театрали от Скопие участваха в представянето на международния проект. Като първа проява на Сдружението бе обявено участието на нашия спектакъл „Вишнева градина“ в Международния театрален фестивал „Театър на кръстопът“, който ще се проведе от 11 до 19 март в Ниш.

2019 година, в която се отбелязва 100 години на нашия театър, слага нов знак в биографията му. Директорът Васил Василев обяви, че от сега нататък голямата сцена на ДКТ „Иван Радоев“ ще носи името на режисьора и първи директор Александър Гюров.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати