В област Плевен: Регистрирани 133 лични стопанства, санкциониран е собственик заради незаконно отглеждане на свине

Общество
16.09.2020 | 17:16 ч.

Днес се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с африканската чума по свинете (АЧС). То бе председателствано от заместник областния управител Татяна Божинова. По нейно настояване представителят на Община Плевен докладва за това определени ли са вече места за загробване, при възникване на необходимост, на евтаназирани животни с АЧС в района на най-големия свинекомплекс в Дисевица. Стана ясно, че се разглеждат общински имоти - пасища, които се намират в землището на селото. „При постъпване на становища от съответните институции ще представим пред Областната епизоотична комисия съответните терени”, заяви представителят на Община Плевен.

Директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов е  издал разпореждане за поставяне под възбрана за движение и извършване на необходимите ветеринарномедицински изследвания на прасетата в едно лично стопанство в село Малчика,  община Левски. При проверка на ОДБХ там е установено незаконосъобразно отглеждане на свине. На собственика на личното стопанство е съставен акт за административно нарушение.

Към настоящия момент подадените в ОДБХ – Плевен заявления за регистрация на лични стопанства са общо 179, информира д-р Йорданов.  Регистрирани са общо 133 лични стопанства, 12 са в  процедура по регистрация и по 34 стопаните са се отказали сами от регистрация. ОДБХ – Плевен е издала 82 разрешения за населване на вече регистрираните лични стопанства.

Епизоотичната обстановка в област Плевен по отношение на АЧС остава спокойна. Няма новорегистрирани случаи на заболяването както при диви, така и при домашни свине.

Още по темата

Коментирай