Универсалният език, който ни пленява

Култура
12.11.2019 | 19:13 ч.

На 11 ноември Плевенската филхармония заедно с Общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева участва в тържествен концерт, организиран от Областна администрация - Плевен. Концертът бе поредната инициатива, която се реализира в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз 2019 г. Целта на стратегията е популяризиране на европейското културно многообразие. „Музиката е универсален език за общуване и дава неограничени възможности за изразяване на душевните, естетическите и емоционалните търсения на хората” – подчерта г-н Мирослав Петров – областен управител на област Плевен, изразявайки благодарност за перфектното партньорство на директорите на Плевенската филхармония и Общинския хор „Гена Димитрова”, на директора на ДКТ „Иван Радоев” за домакинството.

Плевенските филхармоници и певци доставиха удоволствие на многобройната публика, изпълнила до краен предел залата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев”. Под палката на маестро Деян Павлов бяха изпълнени увертюрите „Хубавата Елена” от Жак Офенбах и „Леката кавалерия” от Франц фон Супе, арии, дуети и ансамбли от оперетите „Прилепът” на Йохан Щраус, „Царицата на чардаша” на Калман, „Веселата вдовица” от Лехар, от оперите „Хофманови разкази” на Офенбах и „Травиата” на Верди.

В изпълненията на Боряна Бешева – солистка на общински хор „Гена Димитрова”, оживяха Адела от оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус, Силва от „Царицата на чардаша” от Имре Калман. Дълго не стихнаха овациите след огненото изпълнение на Цветина Аспарухова и Мартин Месечков от школата по спортни танци „Зорая” към читалище „Христо Ботев” с преподавател Десислава Йотова – Пасо добле от Паскуал Маркина Наро. Дани Меса бе бурно аплодиран във "Funiculi funicular" от Луиджи Денца, както и в дуетите с Боряна Бешева – на Хана и Данило из оперетата „Веселата вдовица” от Франц Лехар и от операта „Травиата” на Джузепе Верди.

Дуетът на Анелия Дечева и Валери Цолов от оперетата „Царицата на чардаша” на Калман пресъздаде неповторимия ритъм и емоционален заряд на унгарския чардаш. Затрогващо бе изпълнението на Георги Гарнизов – Малка канцонета от Игор Крутой, със специалното участие на Стефанос Димитриу – китара, и Теодор Маринов – акордеон.

Знаменитата „Баркарола” (песен на венецианските гондолиери) от операта „Хофманови разкази” на Офенбах в изпълнение на Плевенската филхармония и Общинския хор „Гена Димитрова” развълнува и трогна многобройната публика. Възхищението и продължителните аплодисменти бяха възнаградени с повторно изпълнение на популярната „Наздравица” от операта „Травиата” на Верди.

Прекрасен концерт – подарък, с който присъстващите плевенчани направиха забележително музикално пътешествие из Европа!

 

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът