Уникален за България конкурс в Русенската библиотека

Общество
02.12.2015 | 09:55 ч.

На 7 декември, понеделник, ще станат известни победителите в първия български Международен конкурс за комикс и блиц анимация, организиран  от Русенската библиотека „Л.Каравелов”. Официалната церемония по награждаването на отличените участници  и откриването на изложба с творби на участниците във форума ще бъдат от 11.00 ч. във фоайето на Библиотеката на 2-ия етаж. Темата на творческата надпревара на това първо издание бе „Средновековна България - мост на етноси и култури”, пише днес русенският вестник "Бряг". „Първият конкурс  е посветен на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър. По регламент в състезанието могат да участват творци от всички националности, навършили 18 години, без ограничения на професия. Доволна съм от интереса към идеята да съберем най-креативните и неуморими създатели на едно ново изкуство, което тепърва ще набира популярност сред младите хора и ще ги вдъхновява за творчество и нов прочит на историята.”, споделила за в. „Бряг” директорката на Библиотеката Теодора Евтимова.

Конкурсът се провежда по Проекта „Комикс без граници“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов”, с финансовата подкрепа на Фондация „Русеград на свободния дух“.

До крайния срок - 30 август 2015 г., в конкурса участие заявиха 23 творци от 8 държави, сред които България, Полша, Румъния, Гърция, Турция, Бразилия, Китай и Иран. Най-много са българските участници, следвани от представителите на Иран. Творците се състезават в две категориитрадиционен комикс и блиц анимация. Във всяка от двете категории ще бъде присъдена по една Голяма награда в размер на 400 EURO и по една поощрителна - на стойност 50 EURO.

Председател на журито на Международния конкурс за комикс и блиц анимация е проф. Алберт Бенбасат, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Климент Охридски“. Членове на журито сапроф. дин Петър Ангелов, преподавател по Българска средновековна история в Историческия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“; доц. д-р Александър Илиев, преподавател във Факултета по сценични изкуства на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”; и  Любомир Манолов, един от пионерите на комикс-културата в България, който е автор на поредиците в сп. „Дъга”- "Спартак", "Елемаг - войнът на кан Тервел" и "Въстанието на Асеневци".

Творческият форум се осъществява в партньорство с: Екип „Ревиста комикс”Букурещ, Румъния; „Стрип център на Македония”Велес, Македония; Сдружение „Културни пространства“Русе, Целодневна детска градина „Пролет” - Русе и Основно училище „Иван Вазов”Русе. Илюстрация: Интернет