Улиците на Созопол се превръщат в сцена за куклен и площаден театър

Култура
08.08.2020 | 12:17 ч.

От 7 до 10 август  в Созопол се провежда за втори път Международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ .  Първото издание беше през юни 2019 г. Предложената разнообразна програма тогава с участието на професионални български и чуждестранни театрални формации събуди интереса на жителите и гостите на Созопол. Това даде основание на организаторите от Театрална къща „Мариета и Марионета“,  в партньорство с Община Созопол и продуцентска компания „Интернешънъл филм сървиз“ да продължат с изданията на проявата.

Тазгодишният фестивал започна в петък, 7 август,  в 20:00ч. на амфитеатър "Аполония" с постановката "Мечтата на пътуващия актьор".

Почти всички изяви ще се проведат на открити сцени в Созопол. Фестивалната програма включва парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие. 

Всички основни и съпътстващи събития са с вход свободен, предназначени за най-широк кръг зрители – деца и родители, туристи, любители на театъра, жители на града. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи. Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда - калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.

Постоянни сцени на фестивала ще бъдат: Амфитеатърът в центъра на Стария град, дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей на Созопол, както и сцената на НЧ „ Отец Паисий“.

В програмата на тазгодишното издание ще бъдат включени 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации. . За съжаление, няма да има чуждестранно участие поради известните обстоятелства около пандемията от коронавирус. Организаторите са планирали за следващата година културен обмен между театрални трупи от различни страни - не само от Европа, но и от целия свят.

По думите на маестро Карло Бозо - майстор на комедия дел арте и прочут италиански режисьор, - международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и би могъл да се превърне във "втори Авиньон" – емблематичен летен център на театралното изкуство, предава БНР. Програмата на фестивала може да бъде проследена във фейсбук сайта на културната проява.