Улица на занаятите отваря врати в центъра на Плевен

Общество
13.10.2015 | 15:45 ч.

Петото издание на фестивала „Мизия танцува” събира над 500 участници от 20 клуба от различни части на страната. Събитието ще се проведе на 17 октомври /събота/ от 10.30 часа, когато ще се състои официалното откриване, до 17.00 часа на централния площад „Възраждане” / при лошо време в зала „Спартак”/. Съорганизатори са плевенският клуб „Българско хоро” и Община Плевен, съобщиха от местната управа.

Тричленното жури, оглавявано от доц. Красимир Петров - хореограф, етнограф и преподавател, председател на УС на Сдружението на танцовите дейци, ще присъди първа, втора и трета награда за цялостно представяне и награда за изпълнение на северняшко хоро.

 

По повод фестивала за първи път в града ни на пл. „Свободата” в дните 17 и 18 октомври ще отвори врати и Улица на занаятите под наслова „Назад във времето”. Плевенчани и гостите на града ще имат възможност да си припомнят автентични занаяти, да се докоснат до майсторските изработки и да си закупят уникален ръчно изработен истински български продукт. В 20 шатри дипломирани майстори от цяла България ще представят своите занаяти - играчки от вълна, кукли, архаичен филиграм, свещолеене, кожарство, троянска керамика, дървостругарство, бижутерство, рязана керамика, пластика с кожа, макраме, гравирана кожа, дърворезба, ножарство, плъсти, градинска керамика, низане на мъниста, средиземноморска керамика, иконопис, лъжичарство