Украйна със заявка за възстановяване на партньорство с Плевен

Общество
09.12.2015 | 17:15 ч.

Готовност да съдейства за възстановяване на контактите между Плевен и Николаевска област в Украйна, заяви днес на среща с медиите в Плевен украинският посланик у нас Н. Пр. Микола Балтажи. Посещението му в града е по повод тържествата, посветени на 138-ата годишнина от Освобождението на Плевен. Днес дипломатът се срещна и разговаря с областния управител на Плевен Ралица Добрева, след което даде и пресконференция.

 

Н. Пр. Микола Балтажи подчерта, че в Руско-турската война от 1877-78 г. са участвали десетки украински подразделения, които са дали стотици жертви. „Това героично участие на нашите сънародници е част от историческата памет на украинците. Наш дълг е да помним това“, сподели гостът. Той коментира и ситуацията в Украйна, и определи военната намеса на Русия в Сирия като опит да се измести фокуса на вниманието от случващото се в Украйна.

 

Н.Пр.Балтажи заяви още, че от страна на Украйна има интерес към контакти с български фирми, в това число и такива от Плевен и региона. На срещата с губернатора на Плевен той е обсъдил и възможността за сътрудничество в сферата на туризма. Тук Н.Пр.Балтажи отбеляза и важността на регионалните партньорства, като припомни, че между Плевен и Николаевска област в Украйна има споразумение за такова от преди години, което според него трябва да бъде възобновено.