Украйна: Продължава обстрелът с тежко въоръжение

Свят
16.02.2015 | 12:56 ч.

Няма да има изтегляне на тежките оръжия, докато Киев не прекрати напълно обстрелите, каза заместник-командирът на донецките сепаратисти Едуард Басурин, цитиран от Франс прес. "Украинската власт не иска примирие. Тя се опитва всячески да дестабилизира обстановката по линията на съприкосновение", каза Басурин.

Говорителят на украинската армия Андрий Лисенко пък обвини сепаратистите, че не спазват условията, предаде БНР. "Назаконните военни формирования са извършили над 129 обстрела на позиции и постове от антитерористичната операия. Подчертавам, че нашите военни откриват огън само в отговор!", каза Лисенко. Продължава обстрелът в района на Дебалцево, бунтовниците съобщават за престрелки край Мариупол, както и за артилерийски огън срещу летището на Донецк.

Съгласно Минското споразумение, от днес Киев и бунтовниците иматдве седмици да създадат широка 50 км буферна зона по линията на съприкосновение.

Четирима украински военни са загинали, а 21 са ранени, въпреки влязлото в сила примирие в Източна Украйна, съобщиха от Киев. Говорител на украинската армия заяви още, че продължават нападенията срещу ключовия жп възел на Дебалцево. По данни на очевидци градът е подложен на по-ожесточен обстрел от преди влизане в сила на режима за прекратяване на огъня.

Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са се свързали по телефона с командването на киевските части след обстрела срещу селището Горловка. Това съобщи заместник-председателят на Народния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин. В интервю за телевизия "Русия 24" Пушилин каза, че в 22 часа и 5 минути е започнал артилерийският обстрел срещу Горловка, вероятно от страната на Дебалцево. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е била информирана за това.Снимка: ЕПА/БГНЕС