Украйна няма да върне на Русия дълга си от 3 милиарда долара

Свят
22.11.2015 | 18:04 ч.

Украйна няма да върне на Русия дължимите от нея 3 милиарда долараобяви премиерът на странатаАрсений Яценюк.  Украйна трябва да върне до края на годината заема даден от Русия преди две години, предаде кореспондентът на БНР в Москва. Руският президент Владимир Путин разговоря с ръководителя на МВФ Кристин Лагард, след което обяви, че Москва предлага на Киев неочаквано, по думите му предложение за погасяването на дълга, според което от 2016 година до 2018 Украйна трябва да връща по един милиард долара годишно. Властите в Киев заявиха, че основното им предложение  остава намаляване на целия дълг с 20 процента и прехвърлянето му напред във времето за  4 години
“Ако не искатеобръщайки се към Русия каза премиерът   Яценюк, правителството на Украйна ще въведе мораториум на изплащането на дълга към Москва“. Той не пропусна възможността  да каже, че Украйна няма да плати своя дълг към съседката си, която е агресор на нейна територия.
Преди дни от Международния валутен фонд  заявиха, че очакват Русия и Украйна да проведат директни преговори за предложението, което направи Москва за преструктурирането на украинския държавен дълг към Русия. Руския финансов министър Антон Силуанов, обяви че е готов да преговоря с Киев, ако те бъдат подкрепени от МВФ.  Украйна остава твърда в позицията си, че няма да плати дълга си към Русия, каза също финансовия министър на страната Наталия Яреско.