Удобното или пълноценното функциониране в живота

Общество
01.12.2019 | 15:32 ч.

Личният ти прогрес и прогресът на човечеството е в ръцете на „неразумните“ хора. А не на хората, които се приспособяват към обществото и приемат всичко, за да им е удобно. „Неразумните“ хора - новаторите, са тези, които отхвърлят условностите на обществото и които изграждат собствените си светове.

За да минеш от конформизма (приспособяването) към активността, е нужно да окажеш съпротива срещу многобройните принуди за подчинение. Това е необходимо условие, за да функционираш пълноценно, а не удобно в живота.

Ако си активен, ще те определят като конфликтна личност. Това е цената, която ще платиш, защото имаш новаторско мислене. Масата от хората с конформистко и удобно мислене не плащат тази цена. Те ще те квалифицират като различен, ще ти прикачват различни етикети, ще си навлечеш неодобрението им и дори може да бъдеш отлъчен. Защото няма да бъдеш харесван, тъй като се съпротивляваш на нормите, които те са възприели като удобни за тях.

Не става дума за създаване на анархия. Никой няма намерението да руши обществото. Но индивидът е нужно да има по-голяма свобода. Свобода от глупавите и безсмислени „трябва да...“.

Стремежът към избор е възможност да се освободиш от робския манталитет на непрекъснатото придържане към всички „трябва да...“. И не е необходимо винаги да отговаряш на очакванията на заобикалящата те културна ситуация. Ако не можеш и чувстваш, че не можеш да бъдеш нещо друго, то ти си един от многото, който оставя другите да определят живота му.

За да живееш собствен пълноценен живот, ти е нужна гъвкавост и многократни лични оценки за пригодността на дадено правило в даден настоящ момент. Безсмислените правила и традиции никога няма да изчезнат, но не е необходимо да бъдеш част от тях. Във всекидневието си постоянно се натъкваш на многобройни случаи, в които е по-лесно да заобикаляш правилата без много шум и враждебни демонстрации. Всеки напредък е отрицание на старите правила, които вече са станали невалидни.

Ти сам решаваш да бъдеш такъв, какъвто искаш, или такъв, какъвто другите желаят да бъдеш.

 

Росен ХАДЖИЕВ - мотиватор за промяна

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати