Удължават карантината в шивашката фабрика „Мизия“ с още 14 дни

COVID-19
29.04.2020 | 16:27 ч.

Д-р Атанас Гарев, директор на РЗИ-Плевен, съобщи следните факти пред БНР: „За фабриката „Мизия“ удължихме с още 14 дни карантината. Фактически от самото начало на откриването на случаите до края - 28 дни. Там направихме сериозно проучване, първо на целия цех и на прицелни групи от другите, общо към 160, от които около 30% са положителни.

И от тук нататък ще се гледа състоянието на хората, на целия състав, и ако се наложи, ще правим допълнителни изследвания“.

Припомняме, че в един от цеховете на "Мизия 96" беше  регистрирано огнище на коронавирус, което рязко увеличи броя на заразените с коронавирус  в областта. Сега продължават изследванията с PCR тестове. 

Регионалната здравна инспекция наложи първоначално карантина на един от цеховете, ръководството спря работата на фирмата, в която работят 920 работници и служители. Сега фабриката не работи, като се извършват всички дезинфекционни и организационни мероприятия – това ще продължи до 13 май.

Д-р Гарев каза, че от „Мизия” се лекуват 5-6 души в болница.

За Христофор Дочев, управител на фабриката, е важно да се запазят всички работници, целият колектив.

Както вече бе съобщено, 8 са положителните проби за коронавирус  в Плевенско за изминалото денонощие. Сред тях е медицинска сестра. По думите на д-р Гарев източникът на заразяване на медицинската сестра не е от болницата, а в нейното семейство, където има близка, работеща в „Мизия”.

Директорът на РЗИ-Плевен посочи, че екипите на РЗИ са подложени на натоварване – в цялата област 4 лъча, обработват се международни шофьори. Той призова за поддържане на вирусологичната лаборатория в Плевен и изрази надежда да се намерят щедри хора, които да я подпомогнат.

 

 

Още по темата

Коментирай