Учени: Нощното шофиране действа като алкохола

Общество
20.04.2020 | 16:54 ч.

Всички добре знаем, че не е хубаво да шофираме, след като сме пили. Причината е, че алкохолът забавя реакциите ни, което увеличава риска от пътно транспортно произшествие.

Според учени от университета в Утрехт, Холандия, поради същата причина не бива да шофираме и повече от два последователни часа нощем. Те смятат, че специфичната умора от карането по тъмно има същия ефект върху организма, както и алкохолът, пише lifestyle.bg

Именно поради тази причина те твърдят, че само три часа зад волана нощем могат да се отразят на шофьорите по същия негативен начин, както няколко питиета преди път.

Изследователите решават да направят експеримент, с който да оценят ефекта от нощното шофиране. Те провеждат опит, в който участват 14 здрави млади мъже на възраст от 21 до 25 години, които разделят на групи.

Едните карат през нощта два часа, другите - четири, а последната група - осем. И трите групи трябва да поддържат постоянна скорост от 130 км/ч на магистралата и да се стараят да стоят в центъра на платното.

Резултатите от експеримента доказват, че след два часа зад волана през нощта шофьорите започват се държали като водачи, при които е отчетено наличие на 0.5 промила алкохол в кръвта.

След три часа те вече допускат същите грешки като хора с 0.8 промила, а след 4.5 часа несигурното им поведение напомня това на шофьори с 0.10 промила алкохол в кръвта.

На базата на своето проучване експертите от университета в Утрехт смятат, че правителствата трябва да наложат лимит, който да не разрешава повече от два последователни часа шофиране през нощта. Според тях това е необходимо, тъй като полицията няма как да измери нивото на умората така, както мери промилите в кръвта. Учените смятат, че подобна мярка ми намалила броя на пътните инциденти, пишат от Daily Mail.