Участниците в похода "Светият път" преминаха през Никопол

Общество
08.07.2019 | 17:11 ч.

В събота, 6 юли, първият етап на националния поклоннически поход "Светият път" – българския Ел Камино, пристигна в Никопол, съобщиха от крайдунавския град. На километър от края на селището седмина никополски ентусиасти посрещнаха участниците в похода и ги придружиха до храма. Там представители на великотърновския клон на клуб „Традиция” направиха възстановка на събитията, случили се в дома на Богдан Жупан преди 550 години. Богдан Жупан бил най-пръв, богат и влиятелен христолюбив никополчанин, обезпечил през 1469 г. пренасянето мощите на Свети Иван Рилски от Търново в Рилския манастир, описано от българския книжовник Владислав Граматик в „Рилска повест”. Мощите били пренесени от Търново, през Никопол и Средец. Задължителното за жанра е чудото – когато процесията наближава манастира, ковчегът сам се понася към него, едвам сдържан от носачите си.

Походниците и миряните присъстваха на акатиста и Вечернята в реновирания храм „Успение Богородично”. С изпълненията си Жорж Йорданов и Николай Захариев от мъжкия акапелен ансамбъл „Глас Орфеев” изразиха благодарност и преклонение пред паметта на св. Иван Рилски. Рано в неделя бе отслужена Утринна и Света литургия. Проведе се литийно шествие до Шишмановата крепост, в което се включиха екскурзианти от Велико Търново и Габрово. В крепостта се проведе четене и участниците в похода продължиха по маршрута на втория преход - с. Жернов и с. Муселиево.

Участник в първия етап на „Светия път” беше доц. д-р Милен Василев Михов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, народен представител в 43 НС. Пребиваването на ,,Светият път" е осъществено с логистичната подкрепа на Община Никопол от д-р Валерий Желязков, кметствата в Лозица, Любеново и Въбел и по традиция от НЧ "Напредък”.

Николинка Христова, гр. Никопол