Творци от пет държави гостуват на Плевен

Общество
27.05.2015 | 14:11 ч.

Дружеството на писателите в Плевен е домакин на Десетата международна писателска среща "Побратимени светове". В рамките на няколко дни творци от пет държави гостуват в града и участват в богата програма на форума.

Участниците в юбилейното издание бяха представени днес от Лалка Павлова - председател на Сдружение "Дружество на писателите"- Плевен. Сред тях са Вангелис Зафиратис от Албания, Лета Куцохера и Мария Ретали от Гърция, Богдан Богатиновски от Македония, Зорица Лешковцева и Елена Постоева от Сърбия, Ирина Сезонова, Елена Лешковцева, Ксения Баштовская и Елена Постоева от Русия. Гостите се срещнаха с представители на медиите, след което посетиха Панорама "Плевенска епопея 1877 г". Акцент от деня бе и представянето на съвместната книга на Вангелис Зафиратис и Албена Декова "Разцъфтяла тишина".

Програмата предвижда още дискусия на тема "Фолклор и литература", откриване на фотографска изложба "Побратимени светове", представяне на още две книги - на Лета Куцохера и на сборник с преводна руска поезия. Международната среща ще бъде закрита в петък с литературно четене на плевенски автори и гости от чужбина, когато ще бъдат връчени и грамоти на всички участници.

Географските граници не могат да поставят граници и на духа, защото творчеството е като птиците, които летят в пространството", каза Лалка Павлова при откриването на Международната писателска среща "Побратимени светове".  Участниците в нея са единодушни, че тя спомага за разширяването на културния обмен и създава условия за издаването на колективни сборници с преводна литератураФорумът се провежда веднъж на две години. По традиция се издава и информационен сборник "Кой кой е?" с биографични данни и творби на авторите.