Турският съд разреши промяната на статута на „Света София”

Свят
10.07.2020 | 18:08 ч.

Висшият административен съд в Турция разреши промяната на статута на "Света София" в Истанбул и превръщането й от музей в джамия. За това съобщи CNN Turk, цитиран от vesti.bg.

"Света София”, която е един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света, е построен през шести век по време на управлението на Византийската империя храм и служи като седалище на Гръцката православна църква. Той е превърнат в имперска джамия с османското завладяване на Истанбул през 1453 г. Структурата е превърната в музей по време на светското еднопартийно управление на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк през 1935 г.

Докато някои групи отдавна настояват структурата, която те смятат за мюсюлманско османско наследство, да бъде превърната обратно в джамия, други смятат, че обектът от световното наследство на ЮНЕСКО трябва да остане музей като символ на християнската и мюсюлманска солидарност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео излезе с изявление, призоваващо турското правителство да запази статута на храма на музей. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че обвиненията срещу Турция по отношение на "Света София" са пряко насочени към суверенитета на страната.

Повторното отваряне на Истанбулската "Света София" за молитви няма да я лиши от нейната идентичност, тъй като тя винаги ще принадлежи на световното историческо наследство, каза за Анадолската агенция говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън. Отварянето на "Света София” за молитва, тъй като турските лидери са изразили интерес да правят, няма да попречат на хората да я посещават, каза той и добави, че "Турция все още ще запази християнските икони там, както нашите предци запазиха всички християнски ценности“.

През 2015 г. духовник рецитира Корана вътре в сградата за първи път от 85 години. На следващата година религиозните власти в Турция започнаха провеждането и излъчването на религиозни четения по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Според представители на ЮНЕСКО Организацията трябва да бъде уведомена предварително за всяка промяна на музея и че тези промени следва да бъдат разгледани от Комитета по световното наследство. Статутът на музей под егидата на ЮНЕСКО предвижда определени правни задължения, посочват от световната организация, и допълват, че многократно са изразявали опасенията си по въпроса с писма пред турските власти.

На площада пред „Св. София“ са поставени бариери, а още преди обявяването на решението започнаха да се събират привърженици на превръщането на „Св. София“ в джамия.

В 20:53 минути турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи обръщение към нацията. Часът е символичен, тъй като 2053 г. е 600-годишнината от завладяването на Константинопол от османците.