Цветанов очаква близо 500 хиляди изборни гласа - почти колкото ГЕРБ

Политика
13.08.2020 | 14:00 ч.

"Републиканци за България" е името на партията на бившия председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. С нея той ще участва на парламентарните избори, като уточни, че няма значение дали те ще бъдат предсрочно или не.

Пред Би Ти Ви той разкри, че партията ще бъде учредена на 27 септември.

Сред партньорите си лидерът на новата партия вижда Демократична България, която била най-близо до платформата й.

Партията ще се финансира от дарения от симпатизанти.

Структури ще има в цялата страна.

Сред приоритетите й са евроатлантическата ориентация и върховенството на закона, а позиционирането - център-дясно. 

На предстоящи предсрочни или редовни избори Цветанов прогнозира, че ГЕРБ ще получи не повече от 500 000 гласа. За своята партия Цветанов очаква резултатът близък до този на ГЕРБ.

 

Според Цветанов политическата обстановка в страната е изключително тежка и много критична. Той смята, че противопоставянето на институциите и личното противопоставяне ще има тежки последствия за България – и вътрешни, и международни.

Относно исканата оставка на Бойко Борисов,  Цветанов е на мнение, че за разлика от предишните пъти днес ГЕРБ не се чувства достатъчно стабилна и достатъчно отворена към обществото. Налице е загуба на обществено доверие.

Протестите за бившия вътрешен министър са демократичен акт и когато исканията са справедливи, то те трябва да бъдат подкрепени.

Това не е социален протест. На този протест излязоха много професионални общности, каза още Цветанов.

Бившата дясна ръка на Борисов подкрепя исканията за оставка на правителството и на премиера. Що се отнася до оставката на Гешев, според Цветанов тя е част от последващи искания. Нужен е обаче повече институционален подход. Това може да бъде решено с нов парламент и нов висш съдебен съвет, смята той.

Прави му впечатление, че има голям страх сред хората. Това той установява при обиколките и срещите му в различни региони на страната. 

Много хора искат да се присъединят към политическия му проект, но не смеят. Затова Цветанов отправя призив към онези, които под една или друга форма упражняват контрол и не позволяват изразяването на свободно и лично мнение.

Като пример Цветанов посочи ситуацията в Силистренска област, където координаторът на ГЕРБ Тодор Тодоров се обажда на хората и им казва,ч е всеки един трябва да си направи равносметка и че би могъл да бъде включен държавния апарат за съответните проверки. 

Цветанов посочи и спортния министър Красен Кралев като човек, който се е интересувал с кого Цветанов се е срещал при посещението си във Варна.

Цветанов каза още, че има различна ценностна система от тази на Бойко Борисов. Не можа обаче да обясни конкретно защо е работил толкова години с него.

"Хората от близкото му обкръжение не ги познавам. Аз имам много по-различна ценностна система. Имам здраво семейство, не се отказвам и не предавам приятелите си, а стоя зад тях", заяви  още Цветанов.

Той предположи, че записите от спалнята на Борисов в правителствената резиденция са достоверни. По думите му "при всички положения не е мъж" този, който е снимал клиповете. "За да допуснеш някой до спалнята си, докато спиш, предполага се, че си имал нещо с него преди това", добави бившият вътрешен министър.