Трапезата за Сирни Заговезни

Сити кулинар
21.02.2015 | 12:51 ч.

 Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината /Великият пост/, с него се свързват и кукерските игри.
В българската народна традиция празникът обозначава границата между зимата и пролеттавъзраждащата се природа.
От този ден нататък любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

 

На празника се иска прошкаПо традиция по-младите посещават домовете на по-възрастни роднини и близки и искат прошка. Целуват ръка на родителите си и изричат "Прощавай, мале, тате...", а те отговарят "Просто да ти е! Господ да прощава".
На трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, рибабаница със сирене или празобредна пита (с форма на змия), печени ябълки, бяла халва. Това е последният ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това започва Великият пост, който е седем седмици.
След празничната трапеза на Сирни Заговезни, вечерта се извършва ритуалът хамкане. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата трябва да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го докосват с ръце. Вярва се, че само да го допреш със зъби - цяла година ще се радваш на добро здраве.

 

 

Печеница на тиган

 

 

Продукти:

 

400 г краве сирене

400 г кашкавал

2 големи червени домата

4 бр. картофи

брашно

черен пипер

червен пипер

олио

 

Приготвяне:

 

Това ястие може да се приготви в пещ, фурна или на тиган. Ние ви предлагаме най-бързия начин, а именно „Печеница на тиган”. Освен изброените по-горе продукти могат да се включат също: тиквички, патладжан, лук, пиперки и други зеленчуци. За приготвянето е необходим тефлонов тиган. Сиренето и кашкавалът се нарязват на плочки от по 100 грама, намокрят се с вода и се поръсват с червен и черен пипер, след което се набрашняват. Картофите се сваряват цели, обелват се и се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 мм, леко се посоляват със сол и също се овалват в брашно. Доматите се нарязват и подготвят като картофите. Ако включите и от другите продукти те също, ако е необходимо, предварително се бланшират, а след това се овкусяват и набрашняват. Тиганът се намазнява леко и след като е загрял в него се пекат предвидените продукти, като се обръщат и от двете страни. След приготвянето им се оформят в чиниите за поднасяне или в общо плато. Могат да се украсят с лист маруля или магданозени клонки.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати