Томислав Дончев: С решителните мерки защитихме бизнеса, държавата ще го подпомогне финансово

Бизнес
14.03.2020 | 10:24 ч.
"България е пред тази част от кривата, където предстои стръмен тренд на случаите на коронавирус нагоре. Кривата не е толкова стръмна, когато се въвежда социална дистанция."
 
Това каза в „Тази събота " вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му без решителни мерки, няма как нещата да се променят.
Според него реакцията на хората да изкупуват масово стоките в хранителните магазини е естествена при паника.
 
„Науката не е доказала , че този, който си купи 50 кг захар, придобива имунитет срещу коронавируса. Българските магазини имат достатъчно продукция. Българското селското стопанство имат достатъчен ресурс да изхранят България в рамките на каквато и да е било криза. Обръщам внимание , че не се намираме в такава криза", каза Дончев.
 
По думите му има опасност от спекула с цените на предпазните материали, а не с храните.
 
„Даваме си сметката, че цялото това ограничаване има последици , включително и стопански. Няма как обаче на първи място да не е грижата за живота и здравето на хората. Това е премеждие, което като общество трябва да преминем. Българският народ невинаги се обединява в хубавото, понякога се обединява, когато има заплаха и риск. Надявам се този път това да се случи", каза още Томислав Дончев.
 
"Бъдете сигурни, че бизнесът би понесъл много повече загуби при по-голяма и дълга по продължителност епидемия. С тези решителни мерки ние се опитваме да минимизираме ефекта", каза вицепремиерът.
 
По отношение на компенсация за бизнеса  - определено помощ от страна на държавата ще има, заяви вицепремиерът. "Ще се препрограмират мерките от една оператитвинте програми - "Човешки ресурси" за помощи за персонала, за временно освободени, да им се помогне. Има анонси за европейски инструмент, сумата за България ще бъде около 240 млн., която е недостатъчно, но все пак е някаква помощ за тези цели. Ще работим следващата седмица, но никой да не очаква, че държавата ще покрие плащанията от всички клиенти, които не са се появили в някой хотел или ресторант", отчесе Томислав Дончев.
 
 

Още по темата

Коментирай