Танцов клуб „Веселяци" с идея за флашмоб в Плевен

Общество
10.12.2015 | 18:30 ч.

Плевенският танцов клуб "Веселяци" спечели публика и жури на седмото издание на Националния фолклорен фестивал „Тракийска броеница“. Както „Посоки“ писа, надиграването се проведе в Пазарджик с участието на 50 клуба и около 1200 танцьори от цялата страна.Плевенската формация с ръководители Цветан Димитров и Калинка Димитрова показа отлична игра и заслужено грабна първото място за "Надиграване". Наградата за плевенчани е статуетка, сумата от 300 лв. и грамота. Доволни сме от представянето ни в Пазарджик, споделиха за „Посоки“ Цветан Димитров и Калинка Димитрова, и разказаха в подробности за блестящото представяне на Плевен на фестивала:

 

Цветан Димитров: В Пазарджик „Веселяци“ участвахме с 34 танцьори. Представихме се с три хора - "Ганкино хоро" от село Гиген, "Бера" от село Вискяр, Пернишко, и шопско хоро. Във финалния кръг – надиграване на "Тракийска ръченица" по двойки, представителите на нашия Клуб се справиха блестящо и грабнаха специалната награда. Въпреки краткото време, което имахме за репетиции, мога да кажа, че съм доволен от представянето ни. Смятам, че то беше много добро, но както се казва - винаги може и още. Фестивалът има огромна публика и когато хиляди очи са вперени в теб, е нормално танцьорите да изпитват и някакво притеснение.

- Наградата показва, че безспорно сте били най-добрите.  Успяхте ли обаче да откриете нещо в изявите на другите клубове, което бихте могли да взаимствате?

Цв. Димитров: Аз лично и много от танцьорите в Клуба ни, харесваме изявите на два варненски клуба - „Моряците“ и „Шарена гайда“. Там са все млади и весели хора. Те изиграха страхотни неща и след нас това за мен бяха другите два клуба - фаворити на фестивала.

- Колко души вече са част от танцов клуб "Веселяци"?

Цв.Димитров: Вече сме 6 групи, играем в 4 зали в Плевен. Групите са на различни нива. Постоянно танцуващите са между 200 и 300 човека от различни възрасти и професии, обединени от любовта към народните танци. Може да се каже, че Клубът ни расте постоянно.

- До края на годината „Веселяци“ планира ли други сценични изяви?

Цв.Димитров: Както се шегува една наша танцьорка - след като спечелихме в Пазарджик, който е един от най-големите и престижни фолклорни фестивали, вече можем да се насочим и към международните сцени. Между другото септември имахме изяви и в Гърция, от там също имаме награда. Сега имаме покана за участие в Чикаго, обмисляме изява и в Испания. Това, което обаче ангажира вниманието ни тези дни, е традиционният коледен купон на „Веселяци“, който тази година е на 19 декември. Нашите банкети винаги са много весели и зареждащи. Мога да кажа, че изпращаме една наистина успешна за Клуба ни година, с много награди, изяви и много нови приятели. Пожелавам си това да продължи и занапред.

Калинка Димитрова: Аз не само съм много доволна, но и безкрайно щастлива, най-вече от това, че хората при нас са щастливи. Клуб „Веселяци“ се посещава от млади и интелигенти хора, хора отговорни, със сериозни професии. За нас е важно това, че те са щастливи, продължават да танцуват, не ни изоставят, идват с желание и заедно търсим нови и нови сценични изяви. Радвам се, защото „Веселяци“ е не само Клуб от съмишленици, но и от приятели!

 

Плановете на „Веселяци“ предвиждат много скоро изява и на плевенска сцена.„Имаме идея да организираме флашмоб в центъра на Плевен. На този етап все още не сме обмислили всичко в детайли, ще потърсим за разговор и партньорство и Община Плевен“, сподели в аванс Цветан Димитров. А когато това се случи, ние ще информираме на страниците на „Посоки“.