Талантливи плевенски солисти в концерт на Плевенската филхармония

Култура
05.03.2020 | 15:38 ч.

На 28 февруари двама млади инструменталисти бяха солисти на Плевенската филхармония. Под палката на гост-диригента Мун До от Южна Корея се представиха познатите и обичани от плевенската публика Зорница Иларионова – цигулка, и Александър Димитров – виолончело. Млади и талантливи, отдадени на музика, те всеки път ни поднасят нещо вълнуващо. При това свое гостуване Зорница се представи с Концерт за цигулка от Сибелиус, а Александър с Концерт за виолончело в ре мажор от Хайдн и Вариации „Рококо” от Чайковски. Концертната увертюра „Егмонт” от Бетовен, изпълнена от Плевенската филхармония под диригентството на младия Мун До, подготви присъстващите в зала „Катя Попова” за тяхната изява.

В професионалното развитие на Зорница, което следим с интерес през годините, се открояват много награди от международни конкурси в България, Гърция, Турция, Великобритания, Япония, Германия, Австрия, САЩ..., участия в десетки камерни концерти и като солист на оркестър, провеждане на майсторски класове в Австрия, Сингапур и Испания. Силно въздействащият Концерт за цигулка на Ян Сибелиус, създаден преди 117 години, е предизвикателство за всеки инструменталист. Музиката, в която „се преплитат епос, лирика и драма”, „рисува” картини от финландската природа, пресъздава различни емоционални състояния. Изпълнението на Зорница възхити присъстващите със завидните й технически умения и прецизно интониране, лишено от външни ефекти, с вярно музикантско чувство, което стилно разгръща мелодичната линия на произведението.

Александър Димитров успешно съчетава последната година на обучение в „Robert Schumann Hochschule” в Дюселдорф – Германия, с активна концертна дейност и позиции на соло челист на Junge Philharmonie Kоеln и камерния оркестър на Захар Брон. При поредната си изява на плевенска сцена той за първи път изпълни Концерта за виолончело в ре мажор от Хайдн, но и за първи път интерпретира две много различни в стилово отношение творби като тези на Хайдн и Чайковски. Създадени в различни исторически епохи – класицизъм и късен романтизъм, те изискват различни щрихи, фразиране и съответстващ на произведението темперамент. Интерпретацията на Александър бе убедителна, с хубав, пеещ тон и в комбинация със завидната му виртуозност и емоционалност плени публиката в зала „Катя Попова”. Доскоро той свиреше на виолончело Nicolas Vuillaume, а само от една седмица музицира на инструмент от 1710 г. на италианския майстор Доменико Паста, ученик на Амати.

Плевенските филхармоници и диригентът Мун До се справиха много добре с различните акомпанименти и подпомогнаха максимално изпълненията на солистите. След концерта диригентът Мун До сподели: „За втори път съм в България, първо в Русе, а сега в Плевен. С Александър се познаваме от 6 години и вече два пъти се представяме заедно през 2018 г. в Бон с концерта за виолончело от Дворжак. За първи път дирижирам концерта от Хайдн, но не се притеснявах и може би поради дългогодишното ни познанство се наслаждавах на музиката и съвместното ни музициране. Другите произведения от програмата са в моя репертоар, но съм благодарен от предоставената възможност да дирижирам Плевенската филхармония, защото това е оркестър с голям потенциал. Радвам се, че се запознах с талантливата цигуларка Зорница Иларионова.”

Два дни преди концерта на 26 февруари Зорница Иларионова и Александър Димитров се срещнаха с възпитаници и преподаватели в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”. Двамата млади музиканти разказаха спомени за своите първи стъпки в света на музиката, ученическите години, участието им в майсторски класове и конкурси, допринесли за професионално им развитие. Те приятно ни изненадаха със своите изпълнения: Зорница с „Цигански напеви” от Сарасате в акомпанимент на Магдалена Начева и Александър с първа част на соната за соло виолончело от Кодай. Със сигурност всички присъстващи – ученици и учители, ще съхранят прекрасен спомен от тази емоционална среща.

Августина СЕРАФИМОВА

 

 

Диригентът:

Роденият в Южна Корея Мун До израства във Филипините, Русия и САЩ. Деветгодишен започва да свири на виолончело и пиано в Русия, изявява се с различни младежки и студентски оркестри по целия свят.

През последните години работи с оркестри и ансамбли в Германия, в Малага – Испания, Полша и Холандия, с Русенската филхармония в България. През 2017 г. е помощник-диригент на Държавния младежки оркестър в Хесен (Landesjugendsinfonieorchester Hessen) и дирижира три негови концерта в Германия, а през 2018 г. е гост-диригент на Akademisches Orchester в Бон.

Мун До участва в известни музикални фестивали като Accademia Chigiana в Италия и фестивала „Барток” в Унгария. В момента живее в Дюселдорф, Германия, където си сътрудничи с различни оркестри и музиканти. От октомври 2019 г. ръководи U16 Orchestra of Tonhalle – един от трите младежки състава, които представляват град Дюселдорф.

Последните ангажименти на Мун До са с WDR Funkhausorchester в Германия, симфоничен оркестър Savaria в Унгария и оркестър Giovanile Italiana в Италия. Той е художествен ръководител и диригент на оркестъра Flora Sinfonie в Кьолн – Германия.