СЗО: В България се наблюдава втори пик на COVID-19

COVID-19
22.06.2020 | 11:09 ч.

Втори пик на COVID-19 се наблюдава в България и други страни по света, обяви пред "Фокус" д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

"В страни, в които се наблюдаваше по-добро справяне с вируса в началото, сега се наблюдава увеличено разпространение. Една от тези страни за съжаление е България. Всъщност тези последни две седмици наблюдаваме едно пиково увеличаване на новите случаи, но може би това е част от първата вълна, когато благодарение на мерките, предприети от хората и правителството, вирусът беше държан под по-добър контрол", коментира той.

По думите му след разхлабване на мерките хората си помислили, че са преодолели тези предизвикателства, а и бързо се върнали към старите си навици.

"Все още COVID-19 е много опасен, хората би трябвало да бъдат много бдителни за симптоми и да не ги подценяват", настоя той.

Д-р Околийски е категоричен, че мерките не трябва да бъдат занемарявани и всеки един от нас трябва да прояви отговорност и да се пази.

"Физическата изолация трябва да продължи до откриването на ваксина срещу вируса, което няма да бъде факт до края на годината", посочи той.

Според него рисковите фактори по отношение на COVID-19 са много, сред тях са затлъстяването и тютюнопушенето.

Д-р Михаил Околийски допълни, че при симптоми на инфекция хората трябва да се свържат с личния си лекар, а не да търсят помощ на място и да рискуват увеличаване на броя на контактните лица.

"Не може да се разчита на хубавото време, което да убие вируса, затова хората трябва да спазват дистанция и дисциплина", категоричен е медикът.

Още по темата

Коментирай