Свети Георги Победоносец става закрилник на Плевен

Общество
15.05.2015 | 12:40 ч.

Плевен вече има нов покровител и закрилник. В празничния за града 15 май в църквата „Св.Николай“ бе осветена тържествено иконата на Свети Георги Победоносец. Така бе измолено от светеца покровителство над града и общината.

На освещаването днес в храма присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народните представители Владислав Николов, Пламен Тачев и Васил Антонов, областният управител Ралица Добрева, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов и др. официални лица. Осветено бе и знамето на Плевен.

 

Идеята за обявяването на Св.Георги Победоносец за покровител на Плевен е на кмета на Общината и неговия екип. За ритуала е разговаряно с Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий, а чрез него позволение е искано и от Българската православна църква. Идеята светецът да бъде обявен за покровител на Плевен е и заради това, че Параклисът-мавзолей - символ на града, носи името на Свети Георги Победоносец. В книгата на акад. Юрдан Трифонов „История на град Плевен до Освободителната война” са посочени и данни, че през XV-XVI век в Кайлъка е имало мъжки манастир, който е носил името на великомъченика.

На Празника на Плевен Плевенският митрополит Игнатий отслужи водосвет за здраве и да благослови начинанието и обяви, че след година на 6 май в града ни подобаващо ще бъде честван покровителясветец.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати