Съветниците не се разбраха за продажбата на вилата на Община Плевен в "Кайлъка"

Общество
26.02.2015 | 13:54 ч.

Предложение за продажба на вилата на Община Плевен в парк "Кайлъка" не успя да мине днес на сесията на Общинския съвет. Така съдбата на общинския имот на този етап остава на практика неясна.

Вносител на предложението за продажба на вилата в Кайлъка бе кметът проф. д-р Димитър Стойков. Имотът е със статут на частна общинска собственост и се намира на около 500 метра от дигата на язовира. Става дума за масивна триетажна сграда, построена през 1967 г., застроената площ е 341 кв. м. На първия етаж има четири стаи за гости и антре, котелно и склад. На втория етаж също има четири стаи и апартамент, малка и голяма банкетна зала, кухня и голяма тераса. На третия етаж са две стаи за гости със санитарен възел, голям апартамент, коридор, склад и стълбище.

Общото състояние на сградата е добро, но е нужен мащабен ремонт, който по първоначални груби оценки ще излезе около 1 600 000 лв., като тук са включени и парите за обзавеждане, посочи кметът. Като проблеми по сградата той посочи състоянието на покрива, наложителната подмяна на водопровода и ел. инсталацията, има пукнатини по мазилките на тавана и терасите вследствие на течове. Стаите и складът на първия етаж също са в плачевно състояние и са за основен ремонт.

За имота е изготвена пазарна оценка от оценител, която възлиза на 400 000 лв. без ДДС. Предложението е вилата в парка да бъде продадена чрез публичен търг с тайно наддаване.

"Категорично ще гласувам против предложението за продажба на вилата в "Кайлъка", обяви в залата съветникът от групата на „БНД - Обединена десница“ Георг Спартански. Той посочи и мотивите си за това: „Общинският съвет има правомощията да вземе такова решение, въпросът обаче е дали е целесъобразно. Ще се аргументирам защо ще гласувам против. На предходната сесия взехме решение да продадем общинския дял от почивната станция в Кранево с мотива, че е трудно да се упражнява контрол върху имот на 350 км от Плевен и съсобственикът там си прави каквото си иска. Тогава заявих, че съм за продажбата в Кранево, но против това с парите от тази продажба да се купува вила в Априлци. Мисля, че няма никаква логика да купуваме вила в Априлци, а да се разделим с вила в чудесния парк "Кайлъка". Ако продадем тези наши дялове в Кранево, можем част от тази сума да инвестираме за ремонт на вилата в "Кайлъка", заяви Спартански. Той припомни, че в годините назад вилата в "Кайлъка" се е ползвала за настаняване на чужди делегации и гости и вместо сега Община Плевен да плаща за това на хотели, може да използва собствения си имот, като инвестира в ремонта му. Вилата може да се предоставя и за провеждане на семинари. "Т.е. тази вила, ако бъде ремонтирана - ще носи приходи и ще запазим собствеността си", заяви съветникът.

„Нямам нищо против парите от собственост да отидат в собственост. Но, доколкото си спомням, на предходната сесия имаше решение парите от продажбата на вилата в Кранево да влязат в ремонти на уличната мрежа в общината, дори обсъдихме и конкретни обекти. Но решението как ще се използват парите от продажба в Кранево, е ваше“, отговори кметът.

В крайна сметка при гласуването стана ясно, че гласовете на съветниците не стигат за продажбата на вилата в парк "Кайлъка".